Oznámení o konání zápisu do 1. třídy
na školní rok 2024/2025

Vážení rodiče budoucích prvňáčků,

Termín zápisů do 1. třídy na školní rok 2024/2025 je stanoven
na středu 10. 4. 2024 a čtvrtek 11. 4. 2024 vždy od 14:00 do 18:00 hodin.

Od pondělí 18. 3. 2024 od 8:00 hodin do neděle 7. 4. 2024 do 20:00 hodin se můžete registrovat k zápisu do 1. třídy. Registrace probíhá přes následující odkaz, kde vyplníte kontaktní údaje a vyberete termín, který vám bude nejvíce vyhovovat:

Zápis do 1. třídy na školní rok 2024/2025

Při zápisu bude nutné předložit občanský průkaz zákonného zástupce a rodný list dítěte. Rodiče mohou žádat o přijetí k povinné školní docházce nebo o odklad povinné školní docházky.

Navíc v případě žádosti o odklad povinné školní docházky je potřeba doložit:

1) doporučující posouzení školského poradenského zařízení (pedagogicko-psychologická porada, speciálně pedagogické centrum apod.)

2) doporučující posouzení ošetřujícího obvodního lékaře nebo klinického psychologa

Doporučujeme, aby tyto doklady měl zákonný zástupce dítěte v době zápisu vyřízeny. V opačném případě bude nutné tyto dokumenty dodat do 30 dnů od zápisu.

Žádost o přijetí/zápis netiskněte, bude připravena u zápisu.

V případě dotazů kontaktujte ředitele školy - Mgr. Jan Babka, reditel@zsradomysl.cz, mobil: 724 530 562

V průběhu zápisu absolvují děti cca. 10-15 minutový rozhovor s vyučujícími 1. stupně, během něhož budou zjišťovány základní dovednosti potřebné pro úspěšný nástup do 1. třídy a zkontrolovány potřebné dokumenty (občanský průkaz rodiče a rodný list dítěte). Po skončení zápisového rozhovoru bude pro děti připraveno několik zábavných stanovišť. Následně rodiče půjdou k řediteli školy, kde bude řešeno rozhodnutí o přijetí/nepřijetí/odklad povinné školní docházky.

V případě dotazů kontaktujte ředitele školy – Jan Babka, reditel@zsradomysl.cz, tel: 724 530 562.

Oznámení o vyhlášení ředitelského volna 

na úterý 16. 4. 2024

Děti z kroužku Záchranář na exkurzi, 

tentokrát na městské policii

Po jarních prázdninách se děti z kroužku Záchranář podívaly na strakonickou městskou policii.

Ani jedno z nich takové prostředí nikdy nenavštívily. Průvodkyní se dětem na nějakou chvíli stala metodička prevence strakonické městské policie Jaroslava Krejčová. Novou informací pro ně bylo, že městskou policii vždy zřizuje město. "A proč my v Radomyšli městskou policii nemáme?" zeptal se třeťák Vašík. "Asi proto, že zrovna v Radomyšli je pobočka státní policie," mu s úsměvem odpověděla Jaroslava Krejčová. Nejzajímavějším zážitkem byly ukázky městských kamer, kam všude dohlédnou, na co a jak se případné záznamy používají a hlavně, kdo je může potřebovat.

Nechyběla prohlídka policejního auta, které je primárně používané pro odchyt zvířat. Nejkurioznějšími kusy byly například husa kuří, psík mývalovitý, různí hadi, tchoř, ale třeba i bílý klokan. Asi nejzábavnějším momentem byla zkouška policejních pout. "Když poutáme dva lidi, tak musejí být vlastně zády k sobě," podotknul strážník Michal Záleský. Děti načerpaly nové informace a atmosféru, vyrazily na dobrotu do Maxima a příště je čeká ještě jedna návštěva, ale to až příště.

Alena Šrámková

"Okresní kolo recitační soutěže je velmi úspěšně
za námi a my jedeme dál. Doslova!

Ve čtvrtek 14. a v pátek 15. března se sešel v sále DDM výběr těch nejlepších recitátorů strakonického okresu. Účast byla překvapivá - 1. a 2. kategorie zaznamenala rekordně vysoký zájem oproti předchozím ročníkům, ve 3. a 4. kategorii počet recitátorů naopak výrazně prořídl. O kvalitně zpracované a inspirativní texty však nebyla nouze ani v jedné z kategorií. Porota ocenila vystoupení Veroniky Němcové (4. třída) recitující ve II. kategorii a Emy Kadečkové (6. A) ve III. kategorii. Postupem do krajského kola byli odměněni Aneta Maříková (3. třída) soutěžící za I. kategorii a Jakub Janda (8. třída) recitující za IV. kategorii. 

Ani ostatní vystupující se kvalitou přednesu svých textů mezi velikou konkurencí neztratil a předvedli velmi zajímavou práci. Pro některé to byla první zkušenost a tréma z vystupování před tolika lidmi byla naprosto pochopitelná. Všichni za sebou mají hodiny práce s textem - naučit se ho, pochopit ho do posledního detailu a jako ucelenou myšlenku jej předat dál. Pro všechny je to ohromný posun v oblasti recitace a především cenná zkušenost - všem patří velikánská gratulace. Podtrženo, sečteno - ze sedmi recitátorů jsme sklidili 4 "medaile" napříč všemi kategoriemi. To je nádherné skóre! Krajské kolo tedy mají před sebou 25. 4. Jakub a 26. 4. Anetka. Přeji jim mnoho úspěchů při dobývání srdcí poroty v Českém Krumlově.

Mgr. Lada Brandová

Vystoupení našich žáků
na reprezentačním plesu městysu Radomyšl

Atletický areál

Vzhledem k vývoji počasí v letošním roce bude atletický areál zpřístupněn veřejnosti v běžné provozní době již od pondělí 11. 3. 2024.

Mgr. Jan Babka

Čáry báby cotkytle aneb tři zlaté zuby děda vševěda

2. kolo smíšeného volejbalu

V úterý 27. 2. se odehrálo 2. kolo v okresním kole smíšeného volejbalu. Naši volejbalisté měli skvělý začátek, kdy ve své skupině porazili oba soupeře (ZŠ Volyně, ZŠ Povážská). V semifinále jsme bohužel prohráli proti ZŠ Dukelská. Zápas o třetí místo se ZŠ Volyně byl zprvu velmi vyrovnaný, ale kvůli skvělému podání soupeře se nám nepodařilo 3. místo obhájit.

Všem reprezentantům naší školy děkujeme za skvělý výkon a věříme, že si příště povedeme ještě lépe.

Více fotografií ve fotogalerii - Společné akce školy

Simona Svobodová, DiS.


Házenkářský turnaj ve Strakonicích

Žáci 5., 6. a 7. třídy naší školy nedávno překvapili skvělým výkonem na turnaji házené ve Strakonicích. I přesto, že většina kluků běžně házenou nehraje, dokázali se umístil na 5. místě v konkurenci městských škol. I přes svou omezenou zkušenost v házené se žáci ukázali jako skvělí sportovci. Jejich výkony byly nejen kvalitní, ale také plné odhodlání, snažení a bojovného ducha. Tento turnaj slouží nejen jako důkaz sportovního talentu žáků, ale také jako motivace pro budoucí účast ve sportovních akcích. Děkuji za účast a reprezentaci školy všem žákům: Vasyl Bosniak, Tadeáš Hřebíček, Jan Babka, Jakub Babka, Miroslav Hraše,  Adam Demetr, Alex Demeter, Adam Křišťan, Jan Patěk, Jan Švihovec, Vítek Pavěšic, Luboš Ondřík a Josef Bažata.

Mgr. Monika Babková

Školní kolo recitační soutěže

Dvacet nadšených recitátorů se 21. 2. 2024 sešlo, aby se vzájemně inspirovali svými přednesy literárních textů. Někteří už mají za sebou pestré zkušenosti i úspěchy z okresních kol, pro některé účastníky to byly naopak úplně první pokusy o pochopení obsahu literárního textu do takové hloubky, aby byli schopni jej zpracovat k předání ostatním posluchačům ve školním kole. 

Všichni svá vystoupení pojali velmi osobitě a pro tříčlennou porotu bylo nesmírně obtížné vybrat v každé kategorii dva postupující. V okresním kole 14. a 15. 3. budou naši školu reprezentovat Gabriela Švihovcová a Aneta Maříková za I. kategorii, Veronika Němcová a Elena Králíková za II. kategorii a III. kategorii zastoupí Ema Kadečková s Eliškou Karešovou.Děkuji recitátorům za jejich odhodlání k tak dlouhodobé a jemné práci s literaturou a doufám, že této náročné disciplíně zůstanou i nadále nakloněni. Postupujícím slečnám gratuluji a přeji hodně energie do následujících 3 týdnů, během kterých je čeká ladění svých textů do dalšího kola. 

Mgr. Lada Brandová

Kulturní dílny na škole oživily tradici

Na naší základní škole v Radomyšli se v pátek 16. 2. 2024 konaly kulturní dílny na téma Masopust a jeho tradice. Žáci i učitelé přišli v masopustních maskách, což dodalo celé akci nezapomenutelnou atmosféru.

Dílny byly plné tvořivých aktivit, které žákům přiblížily historii a tradice Masopustu. Třídní učitelé připravili se svou třídou různé edukativní hry a úkoly, které byly spojeny s tímto svátkem.

Žáci měli také možnost vytvořit si vlastní masopustní masky a navrhovat kostýmy, což byla jedna z nejoblíbenějších aktivit. Do programu byly zapojeny i děti z mateřské školy Radomyšl. Ty se jako diváci zúčastnily průvodu v masopustních maskách a měly možnost seznámit se s touto tradicí. Do tříd si poté odnesli masopustní mlsání. Celá akce byla velmi úspěšná a přinesla radost a zábavu nejen žákům, ale i učitelům. Bylo to skvělé spojení zábavy a možnosti učit se v pohybu a praxi. Během Masopustu se ukázalo, jak mohou být tradice zábavné a poučné zároveň. Děkujeme všem zapojeným.

Mgr. Tereza Perná

Divadelní představení pro žáky 7. a 8. tříd

Naši žáci 7. a 8. třídy měli jedinečnou příležitost prozkoumat literární svět skrze zábavný stand-up.Tři talentovaní herci, Vincent Navrátil, Ondřej Kubina a Alex Kolva, předvedli komediálně edukativní divadelní představení v Písku. Představení se zaměřilo na literární tituly a jejich autory, které jsou klíčovým prvkem maturitní zkoušky.

Tato inovativní forma vzdělávání propojila zábavu s literární edukací, poskytující našim žákům jedinečný a interaktivní pohled na literární díla. Po úspěšném představení si naši žáci užili krás města. Věříme, že tato zážitková forma učení posílí jejich zájem o literaturu.

Mgr. Markéta Schánělcová

Viděli krytou střelnici, ale z policejní cely šel respekt

Zážitkovým odpolednem by se dal nazvat čas, který děti z kroužku "Záchranář" strávily v budově Územního odboru policie Strakonice v Plánkově ulici.

Policejní preventistka Jaromíra Nováková nás přivítala u vstupu a první navštívené místo bylo dozorčí služba obvodního oddělení. Kam všude po městě vidí kamery, jaké mají úkoly policisté, kteří jsou posláni na výjezd a co vše musí absolvovat po příjezdu zpět na základnu. Těch úkonů je mnoho.

Největšími zážitky pro všechny byla místa, kam se jen tak nikdo nepodívá. Záchranáři viděli policejní celu, a do detailu slyšeli, jak probíhá situace, když v cele někdo musí nějaký čas pobýt. "Nechtěl bych se sem dostat," řekl Vašík. Místnost působila nehostinně, ale i to má svůj důvod.

Nadšení vyvolala policejní střelnice, dlouhá místnost, která je pro střelbu speciálně odhlučněná byla dozajisté pro děti raritou. "Chtěla bych se v budoucnu naučit střílet," řekl s přesvědčením Jonáš.

Celý čas, co děti strávily na policii bylo pro ně zajímavé a plné nových informací. Závěrem se zašly podívat na psy, které jsou speciálně vycvičené pro policejní práci a už spěchali na zastávku autobusu, aby se včas vrátily domů.

Třeba zase někdy.

Alena Šrámková

Nejlepší mladý chemik na ZŠ Radomyšl

Letošní deváťáci se opět zapojili do soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika. Na hodině chemie vypracovali vědomostní test, v němž si zábavnou formou otestovali své znalosti či neznalosti z chemie. Celkově soutěžilo za Jihočeský a Plzeňský kraj 1646 žáků ze 76 základních škol Tři nejlepší z každé školy postoupili do dalšího kola, které probíhalo na Střední škole obchodní v Českých Budějovicích. Zde se utkalo asi dvě stě soutěžících v teoretických znalostech, mezi nimi i Jakub Benedikt, Veronika Mandlová a Kateřina Kozáková ze ZŠ Radomyšl. Mezi třiceti nejúspěšnějšími řešiteli byli i dva žáci naší školy. Bohužel Veronika Mandlová onemocněla a nemohla se zúčastnit praktické části krajského kola.

V krajském kole naši školu úspěšně reprezentoval žák 9. třídy Jakub Benedikt. V praktické části zaměřené na chemické výpočty a stanovení tvrdosti vody si Jakub vedl obzvlášť výborně, neboť získal největší bodové ohodnocení ze všech soutěžících. Po celkovém vyhodnocení teoretické i praktické části se v krajském kole za jihočeský a plzeňský region Jakub umístil na výborném osmém místě. K tomuto úspěchu mu gratuluji a děkuji za výbornou reprezentaci naší základní školy.

Mgr. Milena Maroušková

Lyžařský výcvikový kurz 7. třídy

I letošní sedmáky čekal kurz na horách. Vyrazili jsme v pondělí ráno vlakem na Lipno. Už od vlaku do penzionu nás svezl skibus, který jsme si oblíbili a řidič byl ochotný pro nás jezdit i mimo jízdní řád do penzionu a na svah. Byla velká část dětí, která stála poprvé nebo po druhé na lyžích, a přesto hned první den všichni zvládli sjet kopec. V průběhu týdne své lyžařské umění všichni zdokonalovali a poslední jízdy už vypadaly výborně. Ve středu jsme si došli zregenerovat své síly na bazén. Chtěla bych všechny sedmáky, co byli na kurzu moc pochválit, jak si navzájem pomáhali, na sjezdovce byli ohleduplní a celý kurz s nimi byl velice zábavný a příjemný.

Více fotografií ve fotogalerii 7. třídy...

Mgr. František Křešnička, Mgr. Monika Babková

Dějepisná olympiáda

Dne 18. 1. 2024 se ve Strakonicích konalo okresní kolo dějepisné olympiády. Z naší školy se jí zúčastnili tři žáci, kteří získali ve školním kole největší počet bodů. Byli to Veronika Mandlová a Jan Vachulka z deváté třídy a Tereza Křivancová z třídy osmé. Letošního kola okresní olympiády se účastnil rekordní počet soutěžících. Z našich žáků se nejvíce dařilo Verče, která se umístila mezi první polovinou nejlepších soutěžících. Úspěšnými řešiteli byli také Terezka a Honza. Verče, Terezce i Honzovi děkuji za účast a reprezentaci školy.

Mgr. Jitka Tetourová

Pasování na čtenáře

Pro druhé třídy základní školy Radomyšl byl tento týden spojen s velkou slávou. Paní učitelky a paní knihovnice z místní knihovny je naučily, jak se chovat a orientovat v místní knihovně. A protože jsou to šikovní žáci a šikovné žačky, tak už ze školy ví, jakým způsobem psát a prezentovat čtenářský deník. A díky tomu se stali 23. 01. 2024 všichni žáci z 2.A a 2.B pasovanými čtenáři. Každý žák získal knihu, řád čtenáře v podobě slušivé medaile, kterou zdobí písmenko A - jako abeceda a pochopitelně také certifikát se svým jménem, aby všichni široko daleko věděli, že číst umíme a všechny potřebné dovednosti k titulu čtenáře už máme!

Mgr. Tereza Perná

Pekařský workshop

Ve spolupráci s Jihočeskou hospodářskou komorou, která tento rok organizuje program na rozvoj řemesel v našem okrese, a Jednotou SD ve Volyni, jsme se zúčastnili pekařského workshopu ve Strakonicích. Odborníci z praxe ukázali žákům celý proces pečení různých pekařských výrobků a následně děti samy vše vyzkoušely. Nejen, že si pečení velmi užily, ale dokonce některá děvčata začala reálně uvažovat o studiu této profese.

Klára Halgašová, DiS.

Rozinky nebo brusinky?

Kroužek ručních prací zahájil v lednu nestandardně. Štrúdlem a domácí čokoládou. O občerstvení šlo jen částečně.

Děvčata připravovala z domácího těsta jablečný závin. Musela si sama oloupat a nastrouhat jablka a také vylouskat oříšky ze skořápek. Trošku byl problém s rozinkami, někdo je miluje, jiný je nemůže ani vidět. Tedy jsme udělali kompromis, použili jsme sušené brusinky. Jablíčka sladká, ani cukr nebyl zapotřebí a co nesmí chybět? Přeci skořice.

Ještě vyválet a natrénovat zabalení závinu a už mohl jít do trouby. Čas mezi pečením vyplnilo popíjení výborné čokolády. Upéct a vše uklidit jsme dokázali jen tak tak do určeného času. Ještě horký štrúdlík si děvčata odnášela také domů. "Musíme dát ochutnat i doma," řekla Viktorka ze čtvrté třídy. To je přeci samozřejmé.
Děvčata dostala za úkol si vymyslet, co dalšího se v budoucnosti bude péct nebo vařit, protože radomyšlská škola má krásnou novu kuchyňku s pěkným vybavením, tak můžeme vytvářet dobroty do nekonečna.

Alena Šrámková

PF 2024

Pozdrav ze školní jídelny

Vánoce před školou

Volejbalový turnaj smíšených družstev

V posledním týdnu před vánočními prázdninami jsme se zúčastnili volejbalového turnaje mixů v tělocvičně na Povážské ve Strakonicích. Před začátkem turnaje jsme všichni měli obavu, jak jednotlivé zápasy zvládneme. Když jsme viděli rozcvičování týmu ZŠ Povážská, okamžitě jsme se rozklepali. Turnaj se hrál na dvě skupiny po třech týmech. První zápas se nám moc nevyvedl. Důležité ale bylo se rozehřát na další zápasy. Druhý zápas jsme již suverénně vyhráli a postoupili tak z druhého místa. V semifinále jsme bohužel těsně prohráli se ZŠ Volyně. Zápas o třetí místo byl napínavý do poslední vteřiny. Chvíli jsme vedli, pak zase prohrávali. Nakonec jsme ale zvítězili tím nejtěsnějším možným výsledkem 25:23. V únoru nás čeká další kolo tohoto turnaje. Doufáme, že tento výsledek ještě vylepšíme.  

Více fotek najdete ve fotogalerii - Společné akce školy

Bc. Anita Nepodalová

Vánoční turnaj ve stolním tenisu

Dne 20.12. 2023 se uskutečnil 2. ročník vánočního turnaje ve stolním tenisu. Šest vybraných žáků z každé třídy mělo možnost zúčastnit se turnaje. Turnaj byl zahájen v 8:00 pro první stupeň v kategoriích 1.-2. třída chlapci, 1.-2. třída děvčata a 3.-5. třída. V 10:15 přišel na řadu druhý stupeň v kategoriích 6.-7. třída a 8.-9. třída. Hrálo se ve skupinách každý s každým a ti nejlepší si zahráli semifinále, finále a zápas o 3. místo. K dispozici byly 4 herní stoly. Ve skupinách se hrálo na 1 vítězný set a ti, kteří postoupili, hráli dále na 2 vítězné sety. Po celou dobu turnaje panovala příjemná sportovní atmosféra. Někteří žáci z řad publika podporovali své favority velmi srdnatě. Nejen pro vítěze bylo připraveno mnoho krásných cen. Děkujeme všem zúčastněným za bezproblémový průběh turnaje a budeme se těšit na další ročník.

Další fotografie najdete ve fotogalerii - Společné akce školy...

Ivan Křešnička

Florbalový turnaj pro I. stupeň

V pátek 15. 12. se chlapci 3., 4., a 5. ročníku zúčastnili florbalového turnaje konaného v obloukové hale ve Strakonicích. Mladí florbalisté trénují dvakrát týdně v rámci školního volnočasového kroužku na ZŠ Radomyšl, na turnaj se tedy velice těšili a šli do něj s odhodláním. Do turnaje jsme vstoupili vítězným zápasem, ZŠ Cehnice jsme porazili s výsledkem 5:1, 3 branky vstřelil Jan Švihovec a po jednom gólu dali Jindřich Baloušek a Vítek Pavešic. Po krátké pauze přišla první porážka 0:6 od ZŠ T.G.M. Blatná. Proti ZŠ Dukelské se střelecky prosadil pouze jednou Vítek Pavešic, Dukelská skórovala třikrát. Skupinu jsme uzavřeli zápasem se ZŠ Čelakovského, který, i díky bezchybnému výkonu brankáře Ivana Bosniaka, skončil remízou 0:0. Turnaj jsme zakončili utkáním o sedmé místo, Které jsme proti Štěkni obhájili výhrou 6:1, hattrick se povedl Jindřichu Balouškovi, dále skórovali Vítek Pavešic a Jan Švihovec. Tímto bych chtěl pochválit všechny zúčastněné chlapce a poděkovat jim za reprezentaci ZŠ Radomyšl. Jmenovitě: Ivan Bosniak, Jindřich Baloušek, Jan Karvan, Lukáš Lojík, Antonín Vopalecký, Adam Sokol, Vít Mrázek, Vítek Pavešic, Jan Švihovec a Ondřej Chylík.

Mgr. František Křešnička

Strakonická laťka

V pátek 15. prosince se žáci a žákyně z 6., 7. a 9. třídy zúčastnili soutěže ve skoku vysokém. Velký potlesk patří všem zúčastněným mezi kterými byli Jakub Babka, který překonal výšku 130 cm stejně jako Nikola Machová a Kateřina Kozáková, Václav Čapek 105 cm, Eliška Mandlová, Veronika Mandlová 120 cm a Daniel Stieber 153 cm. Gratulace patří medailistovi Šimonu Demetrovi, který se s výkonem 162 cm umístil na 2. místě.

Bc. Michaela Uhlíková

8. třída v Techmanii

I fyziku je třeba si trochu zpestřit, proto jsem vzala osmou třídu na exkurzi do Plzně do Techmanie. Mohli si tak vyzkoušet vědomosti, které mají ze školy na různých experimentech. Stihli jsme i krátký 3D film v planetáriu. Nejvíce se žákům líbila nakloněná plocha v domě nebo simulace resuscitace. Pomocí kladky a kladkostroje se zvládli vytáhnout do výšky. Páteční den v Techmanii přiblížil žákům fyziku zase z jiné strany a poznali, jak některé věci fungují.

Více fotografií najdete ve fotogalerii 8. třídy...

Mgr. Monika Babková

Planeta Země 3000 - Kambodža

V rámci projektu Země 3000 navštívila naše škola představení s názvem Kambodža. Poutavým příběhem nás provázel Adam Lelek společně s kolegy. Cestovatelé se nebáli objevovat krásné i zranitelné kouty celé Kambodži. Výprava začala v hlavním městě PHNOM PENHU, kde si zakoupili khmérský tuk tuk- dopravní prostředek, kterým cestovali po celou výpravu. Dozvěděli jsme se něco málo o historii, která byla poznamenaná občanskou válkou díky rudým khmérům a diktátorem Pol Potem. Navštívili jsme kambodžskou tržnici, ochutnali tradiční pochoutky rybí pastu, durian, místní pepř a netradiční pochoutky v podobě smažených sklípkanů. Také jsme obdivovali krásu lotosového květu a jeho zpracování, šikovné děti, které ve škole cvičí v rámci cirkusového představení, historii chrámových komplexů, plnou emocí, kouzel a dobrodružství. Celý dokument resonoval smutným faktem o globálním oteplování, kácení pralesů a těžbou dřeva. Už teď vím, že jsme s výpravou nebyli naposledy a budeme se těšit na příště.

Mgr. Johana Šišpelová

Ve škole se objevilo peklo

Tradičně žáci 9. ročníku připravují pro své mladší spolužáky 5. prosince čerty ve škole. I letos se toho deváťáci zhostili se vší parádou. V dílnách si vytvořili peklo, kam za nimi třídy chodily. V pekle nechyběl čmoud a smrad, červeně zářící oheň spoustu čertů, andělů a jeden Mikuláš. Mikuláš usoudil, že všechny děti byly zlobivé a pokud se chtějí z pekla dostat musí si s pekelníky zatančit. Všechny děti byly z pekla vysvobozené a mohly se vrátit zpátky do lavic a k učení, některé by prý raději zůstaly v pekle.

Mgr. Monika Babková

Adventní exkurze Vídeň

Ve středu 29. listopadu 2023 se žáci šesté, sedmé a osmé třídy zúčastnili zájezdu do hlavního města Rakouska, Vídně. Ráno jsme vyrazili už po čtvrté hodině. I přes brzké ranní vstávání a husté sněžení jsme na místo odjezdu včas dorazili. Po pětihodinové cestě jsme konečně byli na místě. Pan řidič s námi projel přímo centrem hlavního města, abychom v pohodlí mohli spatřit celou Vídeň. Pan průvodce vše detailně komentoval, a my se tak dozvěděli spoustu zajímavých informací. Někteří obdivovali krásy hlavního města, jiní se soustředili především na blikající semafory. Pan průvodce nás odvedl na naši první zastávku – zámek Schönbrunn. Zámek jsme si celý prošli, prohlédli si vánoční trhy a u stánků jsme prohodili pár německých frází. Vše jsme zdokumentovali a po chvilce vyrazili na naši další zastávku. Navštívili jsme dům světoznámého architekta Friedensreicha Hundertwassera. V jeho muzeu nás překvapily šikmé stropy a nerovná podlaha. Na co jsme se ale nejvíce těšili? No přece na návštěvu zábavního parku Prater, jehož dominantou je známé obří kolo. Při hodinovém rozchodu jsme vystřídali několik atrakcí. Vídeň jsme museli prozkoumat ale i zblízka. Na závěr jsme tedy udělali rychlou okružní procházku městem, kterou jsme zakončili návštěvou adventních trhů na náměstí Rathausplatz. Koupili jsme si něco k jídlu, někteří nezapomněli ani na rodiče. V pozdních večerních hodinách jsme už seděli v autobuse a kolem jedenácté hodiny jsme konečně dorazili domů.

Bc. Anita Nepodalová


Do národního divadla s devítkou a ještě na operu Čert a Káča?

Chtěla bych žáky z deváté třídy vypustit ze školy vzdělané nejen vědomostně, ale i kulturně. A určitě každý Čech by měl navštívit Národní divadlo, proto jsme vyrazili za chloubou našich předků i my. I když představení bylo na pochopení náročné, tak operu Čert a Káča si užili všichni. Opět elegantně oblečení deváťáci předvedli své slušné chování, které si Národní divadlo žádá. Věřím, že návštěva opery Čert a káča v Národním divadle jim bude zážitkem třeba na celý život.

Mgr. Monika Babková

Okresní kolo ve florbalu - starší dívky

Holky z deváté a osmé třídy vyrazily bojovat na turnaj ve florbalu mezi školami. Turnaje se účastnilo 12 škol a naše holky obsadily, krásné 6. místo. Ze skupiny postoupily z druhého místa. Holky bojovaly krásně v obraně, bohužel se nám nedařilo střelecky a padalo málo gólů, které by nám pomohly k lepšímu výsledku. Přesto za skvělou reprezentaci školy děkuji týmu ve složení – Eliška Křížová, Tereza Křížová, Veronika Mandlová, Natálie Nagyová, Lucie Poklopová, Radka Janová, Amalie Machová, Eliška Hendrychová a Bára Mrázová.

Mgr. Monika Babková

1. školní ples pro žáky

Žáci devátého ročníku se rozhodli poslední školní rok na naší škole vzít zodpovědně a hlavně si ho pořádně užít. Mezi jejich z nejlepších akcí určitě patří organizace plesu pro zbytek dětí ze školy. Původně malá nenáročná akce se stala věřím pro všechny nezapomenutelným zážitkem. 

Vše začalo sháněním tomboly, která nesmí na žádném plese chybět. I díky ostatním rodičům se nám podařilo vytvořit bohatou tombolu, kdy si každý odnášel dvě ceny a ještě se losovalo o dvanáct hlavních.

Moderování se ujala dvojice Radu a Beny. Příprava byla velká, ale i improvizace na jevišti byla výborná. Dokázali umluvit, pobavit a ošéfovat 240 svých spolužáků ze školy.

O hudbu se nám postaral DJ Tesil – Míla Frnoch, který nezapomněl i na klasiku a na polku byl plný sál tanečních párů. Během plesu měly holky z devítky připraveno několik tanečků, které si s nimi zatančily téměř všechny děti. Jako předtančení jsme zvolili stepaře z Rozálií, kteří nám navodili pěknou plesovou atmosféru. Nechybělo ani "půlnoční překvapení" v podání učitelského sboru, který nacvičil tanec Rufus a Zuzanu.

Děkujeme také servisu ze strany restaurace, kterým pomohli i deváťáci, aby si všichni mohli dát limču bez čekání. I náš kuchař a zvukař Ríša v jedné osobě byl třeba den před, aby nám pomohl nazvučit Sokolovnu, děkujeme.

Bylo úžasné vidět všechny holčičky v róbách a kluky v košilích. Věříme, že se všem první ples líbil a nebude poslední. Myslím, že i děti byly potěšené vidět své paní učitelky a pány učitele v plesových šatech.

Deváťákům klobouk dolů za zvládnutí organizace celého plesu – tombola, výzdoba, příprava sálu, program, moderování, obsluha, vytváření zábavy během plesu, úklid… byli skvělí. 

Fotografie ze školního plesu najdete ve fotogalerii - Společné akce školy...

Mgr. Monika Babková

Logická olympiáda

V říjnu proběhla celostátní soutěž Logická olympiáda. Řada dětí z naší školy si vyzkoušela náročnost této soutěže. Nejlépe si vedla Veronika Mandlová z deváté třídy, která se ve své kategorii v prvním kole krajské soutěže umístila na 28. - 29. místě a nechala tak za sebou 1580 soutěžících. Do druhého krajského kola postupovalo 40 nejlepších řešitelů, kdy většina z nich byli studenti gymnázií. Ani v takto náročné konkurenci se Veronika neztratila a umístila se na krásném 10. místě. Dále bychom chtěli pogratulovat Lindě Vlažné, která v logické olympiádě ve své kategorii obsadila 3. - 8. místo. Gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci školy. 

Mgr. Milena Maroušková

Okresní Kolo Basketbalu

Holky i kluci z osmé a deváté třídy vyjeli ve čtvrtek 9. 11. na okresní kolo basketbalu do Strakonic. Holky měly ve svém družstvu jednu zkušenou basketbalistku Báru Mrázovou, která se ale den před turnajem zranila a turnaj si užila pouze z lavičky jako nehrající kapitánka. Ze tříčlenné skupiny jsme bojovali o 5.-6. místo s gymnáziem Vodňany a poslední zápas holky vyhrály. Kluci vyrazili bez jediného zkušeného basketbalisty, přesto se ostatním školám jejich výkon rovnal, ale k vítězství jim vždy kousek střeleckého štěstí chyběl. Školu na turnaji reprezentovali: Bára Mrázová, Veronika Mandlová, Lucie Poklopová, Eliška Křížová, Tereza Křížová, Amálie Machová, Kateřina Kozáková, Radka Janová, Šimon Holub, Šimon Demetr, Jan Pošta, Matyáš Hlaváček, Daniel Stieber, Jakub Kotrba, Jakub Benedikt, Matyáš Kloud, Miroslav Puška, Jan Vachulka. Všem žákům moc děkuji za pěkné výkony.

Mgr. Monika Babková

Úspěchy v literárně-výtvarné soutěži

Čestický brambor

Každé září mají žáci možnost zasadit své myšlenky a kreativitu do originálních témat literární a výtvarné soutěže Čestický brambor. I letos z lavic naší školy vzešla bohatá sklizeň. S velmi křehkým tématem "Když zavřu oči" si vysnila krásná umístění tři děvčata z druhého stupně. Na 3. místě v oblasti prózy se ve IV. kategorii prosadila Aneta Matoušková z 8. třídy, ve stejné kategorii v rámci poezie 2. místo obsadila Radka Janová z 9. třídy a nejvyššího ocenění dosáhla ve III. kategorii se svým prozaickým textem Karolína Vachulková ze 7. třídy. Všem slečnám patří obrovská gratulace a pozvání na slavnostní předávání cen do Lidového domu v Česticích dne 16. listopadu. Přejeme, ať nadále zůstanou nakloněny literární tvorbě a těšíme se na jejich další díla. Ráda bych ještě ocenila práce Vanesy Jůdové a Jakuba Růžičky z 9. třídy a Nikoly Machové ze 7. třídy - jejich tvorba byla také velmi kvalitní a zajímavá, v řadách porotců soutěže však své místo nenašla.

Mgr. Lada Brandová

Halloween

V úterý 31.10. jsme si ve škole připomněli nejvýznamnější keltský svátek. Devátá třída si pro všechny žáky školy připravila seznámení s Halloweenskými tradicemi. Přišli v maskách, přinesli vyobrazení všech tradičních symbolů a svým vyprávěním nás přenesli do dávné historie starého Irska, kde původní svátek, tehdy nazývaný Samhain, vznikl. Dozvěděli jsme se, proč se vlastně slaví, kde všude a co se za ta dlouhá léta změnilo. Nakonec nás obohatili i strašidelnou historkou, které k tomuto období neodmyslitelně patří. A to vše moc hezky zvládli i v angličtině.  

Další fotky najdete ve fotogalerii...

Klára Halgašová, DiS.

2. třídy v Apicentru

Apis mellifera je latinský název včely medonosné a to již dobře vědí žáci druhých tříd, kteří ve středu 25.10. vyrazili do Protivína, kde je možnost navštívit poutavou exkurzi v místním Apicentru. Zde jsme zjistili zajímavosti ze života tohoto krásného blanokřídlého hmyzu a celém jeho společenství. Také se na chvilku stali malými včelkami, vyzkoušeli si přenášení nektaru a spolupráci v úle. Že ruční stáčení medu není nic jednoduchého? Přesto to naši žáci zvládli.V druhé polovině dopoledne jsme zašli do místní Kaplanky, podívat se na expozici kosterních pozůstatků afrických zvířat, černou kuchyni a výstavu miniatur vystavěných z tisíců špejlí.Všichni malí i velcí cestovatelé byli z nových vědomostí a zážitků nadšení.

Mgr. Tereza Perná

Wocabee šampionát

Naše škola se zapojila do pátého ročníku inovativní soutěže pro školy Jazykový WocaBee šampionát. Soutěží se v jednoduché online aplikaci na učení slovíček s názvem WocaBee (čte se "vokebí").

Žáci se v aplikaci učí novou slovní zásobu včetně výslovnosti moderním a velmi efektivním způsobem. V soutěži se hodnotí píle žáků v učení cizích jazyků a kritériem je počet bodů získaných procvičováním slovíček. Čím více žáci procvičují, tím více bodů (za správné odpovědi) získají a více se také naučí. Každá třída soutěží jako tým, takže v jazycích se zlepšují opravdu všichni. Aplikace navíc pracuje s každým individuálně za pomoci umělé inteligence a žáci si ji mohou spustit na mobilu, tabletu či počítači.

Žáci aktuálně soutěží v okresním kole šampionátu, ve kterém mohou získat zajímavé ceny a soutěží o příspěvek na modernizaci školy v celkové výši 150 000 Kč. Všechny informace o soutěži včetně průběžných výsledků najdete na: www.wocabee.app/soutez

Tou nejdůležitější výhrou však bude zlepšení jazykových vědomostí našich žáků a jejich motivace k učení jazyků, které jsou v dnešní době mimořádně důležité. Jsme velmi rádi, že i na naší škole se můžeme učit cizí jazyky inovativním způsobem, který přináší žákům skutečné výsledky! Držíme jim v soutěži palce!

Mgr. Kateřina Vlažná Koptová

Sportovní odpoledne ve školní družině

Ve školní tělocvičně a přilehlých prostorách se děti vyřádily při odpoledním družinovém programu. Zasportovaly si a získaly další tělocvičné dovednosti. Jednalo se o náhradní program, protože počasí bohužel aktivitám venku nepřálo. Ale i tak dětem moc líbilo, na řadu přišlo celkem osm disciplín od hodu na basketbalový koš, přes skok z místa, ale i lezení na vysoko upevněnou lavičku. Největší úspěch mělo přelézání bedny s následným skokem do žíněnek a opičí dráhy. U jednotlivých stanovišť dětem asistovala děvčata z osmé a deváté třídy.

Více fotografií najdete ve fotogalerii...

Alena Šrámková

Grilování za školou aneb z nouze ctnost a jaká

Ne nebojte se, tato písmenka nejsou o kapele se stejným názvem, která se navíc píše dohromady. Je o tom, jak vyřešit plánovaný výpadek elektřiny, když máte nakrmit 400 dětí a vše v kuchyni na elektřinu? Tak uděláme za školou grilovačku. Celá kuchyně pod vedením kuchaře Richarda se do toho vrhla s vervou. Radomyšlští hasiči postavili v předvečer čtvrtka 14. září vedle školy párty stan a akce mohla začít. Nejprve přišly školkové děti a s údivem stály frontu na chlebík, salát a grilované masíčko. Jako zákusek si děti odnášely jogurt. Pití jim čepoval osobně pan ředitel. Bylo na výběr – malinovka a kofola, to bylo vzrušení, to se často nestává. Šlo to, jak na běžícím pásu, vždy po dalších deseti minutách přicházely ostatní třídy od prvních až po druhý stupeň a před jednou hodinou bylo hotovo. "To je ale skvělé masíčko," pochvaloval si prvňák Štěpánek. Paní kuchařka Petra dohlížela na správné třídění odpadu, protože jak jinak servírovalo se na papírové tácky. Akce se velmi vydařila a teď vedení přemýšlí jaký další mimořádný jídelní zážitek dětem připravit, když výpadek elektřiny bude ještě v měsíci říjnu a to hned dvakrát.

Více fotografií najdete ve fotogalerii...

Alena Šrámková

Kroužek ručních prací

Žáci navštěvující kroužek ručních prací si odnášejí svůj první výrobek - dekorační věnec.

Poznej sporty ve Strakonicích

Radostná atmosféra doprovázela ve čtvrtek 7. září akci sportovního dne s názvem Poznej sporty ve Strakonicích, na kterou vyrazili žáci 2.B a 4. třídy ZŠ Radomyšl. Na jednom místě se mohli žáci zábavnou formou seznámit se sporty a sportovními kluby, do kterých se mohou v okrese Strakonice přihlásit. Mohli jsme si vyzkoušet na vlastní kůži sporty známé, jako například fotbal, atletiku či ping pong, ale i méně známé, jako kick box, dračí lodě, irský step nebo šachy. Všechny sporty jsme si moc užili a za skvělou organizaci akce děkujeme pořadatelům, městu Strakonice a okresnímu sdružení České unie sportu Strakonice.

Mgr. Tereza Perná

První školní den

Ve fotogalerii najdete fotografie z prvního školní dne školní roku 2023/2024.

Nabídka kroužků na školní rok 2023/2024

Rozvrh tříd na školní rok 2023/2024

Co bude potřebovat prvňáček
na začátku školního roku 2023/2024

Úřední dny v průběhu července a srpna 2023

Turisticko-zážitkový kurz

Od 12. do 16. června vyrazili osmáci na turisticko-zážitkový kurz do Kroužků nad Moníncen. Cestou tam jsme jeli vlakem a stavili jsme se v Táboře na obědě a v muzeu čokolády a marcipánu. V celém týdnu jsme si mohli vyzkoušet spoustu aktivit. Jezdili jsme na koni (což pro mnohé byl největší problém a zážitek), byli jsme na venkovní skluzavce, projeli jsme se na koloběžkách, zkusili jsme si zahrát golf a z vodních aktivit jsme vyzkoušeli paddleboardy. Jeden den jsme vyrazili na šestnácti kilometrovou trasu za cílem v pivovaru Vítek v obci Sedlec Prčice. Čtvrteční, neboli poslední večer, jsme zakončili táborákem. I když se stala nějaká zranění, všichni jsme v pořádku a moc jsme si to užili.

Více fotografií ve fotogalerii...

Mgr. Monika Babková

Den dětí ve školní jídelně

Autobusem na farmu, zpátky pěšky - jak jinak!

Ochutnávka farmářského mléka, ale hlavně práce s automatickou dojičkou, to byly minimálně dva velké zážitky, které si užily děti ze školní družiny. Byl začátek června a téměř padesátka dětí vyrazila linkovým autobusem na výlet do Chrášťovic, cíl: farma rodiny Divišovy. Průvodkyní se na odpoledne stala paní Blanka Divišová a velmi úspěšně jí sekundovala její vnučka Izabela, která je žákyní třetí třídy naší školy.

Děti viděly nejen krmení kraviček, ale hlavně ty menší zaujala malá telátka. Nechybělo nezbytné hlazení a podávání stébel sena. Pro některé žáky to byla první návštěva na farmě. Na řadu přišlo i ochutnávka mléka do vlastních lahví, ale největším zážitkem byla automatická dojící linka a systém, jak se kravičky chodí "nechat podojit", ten asi děti zaujal nejvíce.

Zážitková byla i cesta zpět a ne autobusem, všichni se vypravili pěšky úvozovou cestou kolem rybníků zpět do Radomyšle. Po cestě se odpojovaly děti, které bydlely v Chrášťovicích a Leskovicích. Pro některé byly čtyři kilometry po vlastních nadlidským výkonem, ale sluníčko a hry po cestě a už jsme byli v Radomyšli.

Tak zase za rok, musíme to tu ukázat i budoucím prvňáčkům.

Bc. Anděla Tomášková

Nachodili víc, než si původně mohli představit

Školní výlet, to je jedna z akcí, na které se děti s přicházejícím koncem roku velmi těší. A nejinak to bylo u páťáků, čekal je výlet s přespáním v kempu Luhy na Milavách. Rekreační středisko známé široko daleko. Děti pojaly tyto dva dny stylově a hlavně už téměř prázdninově. Pestré barvy, odpočinkové hry, letní dobroty a pohoda.

Cesta vláčkem probíhala vcelku klidně a pak děti čekala cesta pěšky z Velké Turné do kempu. Ubytovat v chatkách, malý odpočinek a šup jde se zpět, už na nás čeká Blatná. Děti po cestě dostaly rozchod s pravidly, aby načerpaly energii a prohlédly si město. Odpoledne nechyběla návštěva anglického zámeckého parku a hlavně jeho obyvatel- tedy daňků, pávů a alpak.

Zpět opět vlakem a horký den byl zakončen vodní bitvou a koupáním v bazénu.
K večeři tradiční řízek s hranolky vyloudil úsměv na tváři mnohým a i si chodili přidávat. Večerku v chatkách dodrželi všichni, protože se báli toho, že kdyby vystrčili z chatky nos, čekal by je pěší pochod s veškerými zavazadly až do Radomyšle a po celodenním tréninku nohou, byli přeci jen trochu unavení. "My budeme určitě hodní," prohlásil Honza a v očích mu hrály čertíci, že by vymysleli nějakou čertovinu? Kdepak, noc proběhla v klidu a pohodě.

Opálení a plní zážitků se páťáci vraceli druhý den poledním vlakem do školy na krupicovou kaši. A teď už jen odevzdat učebnice, vyzvednout v pátek vysvědčení a hurá na prázdniny.

Alena Šrámková

Nová škola byla v sedmdesátých letech jednou z nejmodernějších na jihu Čech

Co je padesát let v životě lidském, podstatná část, ale co se týká nějaké stavby? Jen kousek zatnutý do historie…A tak to potkalo i školu v Radomyšli, letošní rok završila padesát let od zprovoznění nové školní budovy. A že je padesátku třeba oslavit, o tom není třeba diskutovat. Tento den byl stanoven na 19. května a od rána měli všichni napilno. Hlavně abychom na nic

nezapomněli a všeho bylo dost. Pozvání přijal i Karel Sklenář, syn tehdejšího ředitele školy, který byl u zrodu této nové budovy. "Otec řešil, jezdil a komunikoval se všemi možnými úřady, potřeboval je přesvědčit, že opravdu má stará budova havarijní stav, a že v těchto prostorech není vhodné učit děti," řekl pan Sklenář.

První hosté z řad bývalých kolegů, ale i žáků se začali sjíždět v brzkém odpoledni. V programu dostali prostor školní divadelníci, kteří pod vedením Martina Levého zahráli jeho autorskou hru "Jak Jindřich ke štěstí přišel." Na řadu přišel i školní sbor pod vedením Richarda Semiginovského a závěrečnou píseň spolu s dětmi zapěli i členové učitelského sboru. A protože padesát let je dlouhá doba, oslavy byly spojené i s tvorbou nového loga. Námět měly dodat děti, kterým ve výtvarce téma zadali učitelé. Z více jak 150 jak kreslených, tak na počítači vytvořených návrhů vyšel vítězně nápad Nely Medlínové z 5.B. Její logo bude zdobit nejen školu, ale i písemnosti a reklamní materiály v následujících letech.

V jednotlivých třídách mohli návštěvníci shlédnout staré fotografie tříd, fotky z různých školních akcí. Nezbytnou součástí byly i filmy z předchozích let, kde děti soutěžily ve zpěvu nebo v rukodělných pracích. Nesmím zapomenout na práci s 3D brýlemi, chemické pokusy, práci s roboty, každý mohl vidět, slyšet a zažít, co mu bylo blízké. Spoustu lidí přilákala v podvečer do tělocvičny judistická exhibice žákyně osmé třídy a jejích kolegyň z týmu, Lucie Poklopové. Lucka je aktuálně na třetím místě na světě ve své kategorii. A tak se potkalo i mnoho lidí, přátel, kamarádů, kolegů a spolužáků, kteří neměli ten prostor a šanci se vidět i několik let. V programu vystoupila také Švandova dudácká muzika, které součástí je i ředitel školy Jan Babka. Vrcholem podvečerního času bylo vystoupení stand- up komika Vojtaana, který si získal obdiv nejen dětí. Na závěr zahrála kapela Cerveza, složená z některých bývalých žáků školy. A tak skončil jeden dlouhý zajímavý den¨.

Alena Šrámková

Školní výlet 8. třídy

Nevěřila jsem, že jedna moje věta, způsobí něco tak úžasného. "A víte co, co kdybyste připravili výlet vy pro mě?" Původně jsem to myslela jako nadsázku, ale partička osmáků to vzala za své a já už jenom koukala. Věta o nic se nestarejte, mě v jejich případě vůbec neděsila, naopak jsem se na výlet s osmičkou moc těšila. A opravdu full servis, kdy jsem ráno byla odvezena, přes svačinu, po vyřízení všech vstupů, vše zmákli. Nic netušíc jsem nastoupila do autobusu směr Praha. V tu chvíli jsem si říkala, že Praha je opravdu velké sousto na to, že vše zařizují sami. Nerozhodilo je ani metro. Vše měli skvělé nastudované, zamluvené a já zažívala jedno překvapení za druhým. Muzeum smyslů nám nejen popletlo mysl, ale i trochu rozházelo žaludky. Pak jsme propotili celé oblečení při boji v lasergame. Nakonec trochu volna na Václavském náměstí. Pro mě celý den jeden velký zážitek. Je mi jasné, že někteří měli s přípravou výletu mnohem větší starost a práci a klobouk dolů před nimi, jak vše zvládli. Chci poděkovat celé třídě za úžasný výlet, který si od prvního do posledního puntíku zařídili sami. Jsou skvělá parta a jsem moc ráda, že můžu být její součástí. Moc vám děkuji osmáci jste úžasní.

Více fotografií ve fotogalerii...

Mgr. Monika Babková

Adaptační výlet 1. B

Krásné počasí vyšlo minulý týden prvňákům z 1.B, kteří statečně vyrazili trávit den a noc na koupališti v Radomyšli. Svůj pobyt započali výbornou točenou kofolou a poté se krásně unavili řadou her, kvízů a sportovních klání. Co mělo největší úspěch? Jednoznačně přetahování lanem a večeře! Lahodné špagety s omáčkou z konzervy předčily mnohá očekávání i u těch největších fouňů a nejedlíků. Že hlad je nejlepší kuchař se opět potvrdilo. Nejnáročnější pro malé žáčky bylo přeprat velkou matraci a peřinu a samostatně si povléci postele. Ani této výzvy se však nezalekli a po menších peripetiích a nutné spolupráci zvládli i tento úkon. Tak se těšíme zase za rok!

Mgr. Tereza Perná

Návštěva 7. třídy v konírně Velká Turná

V rámci Tv v 7. třídě dívek jsme vyrazily na návštěvu do konírny Velká Turná. Učily jsme se jak pečovat o koně ( hřebelcování, čistění kopyt, upnutí postroje, osedlání ). Jízda na koni byla velmi náročná. Samotný sed na koni ještě šel, ale pak klek nebo otočka zády ve směru jízdy nebo holubička už tak snadné nebyly. Musím uznat, že některým dívkám jízda na koni opravdu šla a návštěva kroužku v minulosti se vyplatila. Celkově jsme si návštěvu užily a určitě nejsme v konírně naposledy. Děkuji paní Nečasové za její lekci jízdy na koni.

Více fotografií ve fotogalerii...

Mgr. Johana Šišpelová

Učení nás v 5.A a 5.B baví

Při výuce Vlastivědy v 5.A a 5.B jsem dětem umožnila nacvičit divadelní scénky s tématy z naší historie. Témata byla mor v Čechách, Bitva na Bílé hoře, Život na zámku a Učení hrou podle Jana Ámose Komenského. Děti to moc bavilo a velice mě překvapily, jak jim hraní šlo. Jejich kostýmy a příprava byla originální. Občas není špatné zařadit do výuky netradiční výukové metody a dětem moc děkuji za zážitek, jako divačce.

Více fotografií ve fotogalerii...

Mgr. Johana Šišpelová

Cyklistický kurz 6. třídy

Téměř celá šestá třída si na kole vyrazila na Třeboňsko zdolávat kilometry na kole. První den jsme vyjeli z Fähnrichova mlýna do Třeboně podívat se na hrobku a na náměstí, kde jsme si dali zmrzlinu. První výjezd jsme zvládli bez problémů. Druhý den jsme měli v Chlumu u Třeboně objednanou svíčkovou, která nám moc chutnala a dodala nám sílu na cestu zpět. Cestou však bylo nutné schovat se před prvním deštěm. Celkově si s námi počasí dost hrálo. Třetí den nám ale nezabránilo, abychom se projeli na paddleboardech po Rožmberku, největším rybníku u nás. Koupání v plánu moc nebylo, přesto nás k tomu hrátky na paddleboardech donutily. Všichni jsem si to moc užili. Čtvrtý den nikdo ani nepomyslel na to, že bychom zdolali 50 km, přesto jsme se po výletu do Veselí nad Lužnicí mohli radovat z dosaženého cíle. Cestou zpátky bylo nutné nasadit pláštěnky a zažít i jízdu v dešti. Poslední den bylo naplánováno už jen 15 km, ale touha pokořit celkových 200 km byla velká a trasu jsme si prodloužili. Oklikou jsme dojeli do Lásenice. Cesta byla nakonec více dobrodružná, než jsme si přáli. Stráně a vysoké kopřivy už jsme brali s humorem. Do mlýna jsme dorazili v pořádku a s příjemným pocitem najetých 200 km jsme se v pátek odpoledne rozjeli zpět do Radomyšle. Chtěli bychom pochválit všechny šesťáky, kteří kurz absolvovali a zvládli ho na jedničku. Pro některé to bylo poprvé, co zvládli celý týden usedat na cyklosedačku a kochat se Třeboňskou přírodou plnou rybníků.

František Křešnička, Ivan Křešnička, Monika Babková

Sláva nazdar výletu, nezmokli jsme…

Jak spolu komunikují zvířata, když neumí mluvit lidskou řečí? To se dozvěděli žáci prvních tříd na výukovém programu v ZOO Hluboká nad Vltavou. Mnozí z našich žáků prokázali neuvěřitelnou znalost zajímavostí a byli připraveni na odbornici ze ZOO s dotazy. V rámci programu jsme si také mohli prohlédnout různá zvířata z České republiky i ze světa a dozvědět se zajímavosti o jejich životech.
Věděli jste, že některé ryby společně komunikují pomocí elektrického proudu? Nebo takový slepec – blízký příbuzný krtka, tluče hlavou o strop nory, aby si popovídal s poblíž žijícími slepci? Všechny také překvapila informace, že takový slon může "slyšet" ušima. Po krátké přestávce jsme měli možnost projít si místní ZOO a vidět spoustu letošních mláďat. Největší úspěch měla malá medvíďata, ale také psouni, kterým jsme se asi líbili, protože k nám pořád běhali a vystrkovali hlavičky. Jedná drzá opice na nás vyplázla jazyk a utekla. Těšíme se na další společné zážitky. 

Mgr. Tereza Perná

Ta naše stověžatá Praha aneb 7. třída na návštěvě u Karla IV.

V úterý 30. května 2023 v 6:10 hodin se celá naše sedmá třída vypravila autobusem ze Strakonic do Prahy. Do největšího velkoměsta ČR jsme dorazili v brzkých ranních hodinách. Naše první kroky vedly na Petřín, a jelikož to není kopec, ale "velehora", na vrchol nás vyvezla lanovka. Prošli jsme kolem Petřínské rozhledny a podél Hladové zdi, kterou nechal postavit Karel IV., jsme se vydali směrem na Pražský hrad.

Na Hradčanském náměstí u sochy našeho prvního československého prezidenta, Tomáše Garriguea Masaryka, nás vyzvedla paní průvodkyně a vyrazili jsme na prohlídku Pražského hradu, naší největší chlouby. Jedná se totiž o největší hradní komplex na světě. Zdobí ho nádherná gotická katedrála sv. Víta, největší chrám v zemi, jež se stala místem odpočinku několika českých panovníků. V jejím interiéru jsme obdivovali například nádherný stříbrný náhrobek sv. Jana Nepomuckého, baldachýn, pod nímž byla korunována Marie Terezie nebo kapli sv. Václava i s dveřmi se sedmi zámky, za nimiž jsou uschovány české korunovační klenoty. Ty pravé jsme vidět nemohli, ale ve Starém královském paláci jsme si prohlédli jejich repliky, které jsou pro laiky od těch pravých k nerozeznání. Byly nádherné. Zde jsme si také na vlastní oči prohlédli místnost, v níž byl do prezidentské funkce uveden náš nový prezident nebo v níž jsou každoročně 28.10. udělována státní vyznamenání, Vladislavský sál. Vstoupili jsme také do bývalé dvorské kanceláře, z níž byli v roce 1618 z okna vyhozeni královští místodržící Vilém Slavata a Jaroslav Bořita z Martinic i s jejich písařem Fabriciem.

Postupně jsme prošli románskou baziliku sv. Jiří, v níž odpočívá např. sv. Ludmila, Zlatou uličku až k věži Daliborce. Víte, proč ulička dostala název zrovna Zlatá? Určitě totiž není celá ze zlata, ale kdysi zde pracovali zlatníci, kteří ze zlata vyráběli šperky, a právě po nich získala ulička své jméno.

Posledním místem, které jsme v komplexu Pražského hradu navštívili, byla válcová pevnostní věž zvaná Daliborka, jež své pojmenování dostala po svém prvním vězni Daliborovi z Kozojed, od svého vzniku totiž sloužila jako vězení. Zde jsme si s husí kůží na rukou prohlédli mučicí nástroje.

Sídlo prezidenta republiky jsme opustili po Starých královských schodech, odkud jsme pokračovali směrem k nejstaršímu kamennému pražskému mostu, Karlovu mostu, který jsme si prošli každý samostatně.

V půl jedné jsme konečně dorazili na Václavské náměstí, kde nás čekal dvouhodinový rozchod. Takže hurá, všichni konečně na jídlo a na nákupy. V 15:00 jsme byli objednáni do Musea fantastických iluzí. Tady byla pořádná legrace. Smáli jsme se skoro všemu, co nás zde potkalo, až nás z toho břicha bolela. Po této prohlídce už nás čekala pouze cesta na Smíchov, a jelikož jsme měli ještě chvíli čas, dostali jsme poslední volno.

Na závěr dne jsme všichni symbolicky zamávali Karlu IV. a vyrazili směr domů. Ve Strakonicích na nádraží na nás čekali rodiče a ti už nás odvezli do postýlky.

Aneta Matoušková, 7. třída

Rozdělení žáků do 1. tříd - 2023/2024

Školináda k výročí 50 let školy

Výročí 50. let budovy školy

Škola v Radomyšli slaví kulaté výročí. 

Je jí už 50 let

Oslavy 50. výročí školy

Informace k uzavírce ulice Školní - 18. až 20. 5.

Od čtvrtka 18. 5. od 8:00 hodin do soboty 20. 5. do 10:00 hodin bude, na základě souhlasného vyjádření Policie ČR, uzavřena ulice Školní před budovou ZŠ, a to od parkoviště před bytovkou č. p. 177 po vjezd do areálu školy za vedlejší budovou. Zároveň zde na uvedenou dobu budou uzavřena parkovací místa před budovou ZŠ. Prostor bude možné objíždět a) z ulice Podolská do ulice Školní kolem MŠ nebo b) z ulice Školní (od jednoty COOP) kolem školy do ulice U Hřiště.

Čarodějnický dvorek

Dne 25. 4. 2023 devátá třída ze ZŠ Radomyšl ve spolupráci s paní Matouškovou ze svazu žen připravila pro MŠ Radomyšl čarodějnický dvorek. Děti měly celkem devět stanovišť- čarodějnický tanec, kouzlení s čarodějem, vydej se po stopách čaroděje, vylez na strom a zazvoň, běh s koštětem, zapamatuj si zvířátka, hod kroužkem skrz obruč, točící židle, poznej naše ptáčky. Procvičily paměť, zručnost, hýbaly se a v neposlední řadě si užily kopec srandy. Jako třešinka na dortu byla jízda na růžové posteli paní Matouškové. Svezly se i učitelky z mateřské školky a pobavily tím své bývalé žáčky z 9. třídy.

Více fotek najdete ve fotogalerii 9. třídy...

                                                                                                                                              Mgr. Johana Šišpelová Irová

Matematická olympiáda

Lednový úspěch Viktora Nového z 5.A , který v okresním kole v kategorii Z5 získal 1. místo, povzbudil žákyně šestého ročníku, aby také zkusily štěstí a poměřily své matematické znalosti a schopnosti logického uvažování s žáky šestých ročníků jiných škol strakonického okresu. A vyplatilo se to. Nakonec se matematické olympiády kategorie Z6 zúčastnila tři děvčata. Ema Křivancová se umístila na 10.-13. místě z 21 soutěžících, Nikola Machová na 7.místě a nejlépe si vedla Eliška Mandlová, která obsadila vynikající 2.-4. místo. Všem třem soutěžícím gratulujeme a děkujeme za výbornou reprezentaci školy.

Mgr. Milena Maroušková

Ukliďme si Radomyšl

Naše škola se 21. 4. 2023, den před mezinárodním Dnem Země, zapojila do projektu Ukliďme Česko a uspořádala již druhý ročník celoškolní uklízecí akce "Ukliďme si Radomyšl".

V čem tato akce spočívala? Všechny třídy v den D, spolu s pedagogickým dozorem, ráno po zvonění zamířily místo do školních lavic uklízet odpadky na předem určenou trasu napříč městysem Radomyšl a jeho blízkým okolím. Každá uklízecí jednotka byla vybavena odpadkovými pytli a ochrannými rukavicemi, které poskytlo sdružení Ukliďme Česko.

Výsledkem této dopolední činnosti byly nejen plné odpadkové pytle, čistší okolní prostředí, ale i ponaučení pro žáky, že odpadky patří do odpadkových košů a kontejnerů.

Mgr. Marie Hošková, Bc. Anděla Tomášková

Jaderná energetika v 8. třídě

V osnovách 8. třídy fyziky je i Jaderná energetika. O té hodně ví náš táborový kamarád Ing. František Borovka, který je zaměstnancem ve školícím středisku Jaderné elektrárny Temelín. Také všem osmákům přijel zábavnou formou vysvětlit, jak vlastně elektrárna funguje, co se štěpí, kde se štěpí, kde se chladí, jak a kam se pak energie přenáší. Věnoval nám tři vyučovací hodiny, kde jsme si zasoutěžili o ceny, vyzkoušeli bezpečnostní oblek a hlavně se spoustu dozvěděli.

OK turnaje ve volejbalu dívek 8. a 9. tříd

Také holky reprezentovaly naši školu ve volejbale. Oproti klukům měly výhodu, že některé se volejbalu věnují i mimo školu. Zvláště výkony Adély Machové byly na vysoké úrovni a určitě není náhoda, že míří na gymnázium se zaměřením na volejbal a se svými herními a studijními kvalitami má nejlepší předpoklady tam uspět. Ke třetímu místu ale přispěly i další dívky z osmé a deváté třídy: Eliška Křížová, Veronika Mandlová, Anička Hejpetrová, Denisa Sokolová, Andrea Koptová, Klára Kaplánková, Kateřina Kozáková, Lucie Poklopová a Veronika Štěpánová. Holkám moc děkuji za reprezentaci a skvělé umístění v soutěži. 

Mgr. Monika Babková

Exkurze 5. a 6. třídy do Českých Budějovic

V rámci vzdělávání na základní škole jsme pro letošek vybrali návštěvu do Planetária a procvičit gymnastiku do Jump Arény v Českých Budějovicích. V Planetárium měly děti možnost sledovat podrobnější pohled na sluneční soustavu - zajímavosti o Slunci, putování po jednotlivých planetách, jejich měsících a dalších tělesech sluneční soustavy (komety, planetky, transneptunická tělesa). Pořad je zpestřen snímky z kosmických sond, uměleckými animacemi z dílen NASA a ESA a reálnými podobami planet vytvořených pomocí profesionálního softwaru na naší hvězdárně. Pořad je zpracován tak, aby doplňoval základní učivo probírané ve škole (včetně nejnovějších informací) a je založen na vzájemné komunikaci žáků a lektora viz. www.hvezdarnacb.cz. V Jump Aréně děti absolvovaly trénink s instruktory. Zopakovaly si vše co se naučily během zimy v tělesné výchově. Nejvíce se jim líbilo skok salt do jámy, velké trampolíny, zápasy na kladině tzv. battle beam a dráha Ninja course. Jsem moc ráda, že si děti exkurzy užily a určitě tu nejsme naposledy. Děkuji také svým kolegům Martinovi Samcovi, Martince Soukupové, Alence Šrámkové a Ivě Lojíkové za pomoc s dětmi.

Více fotografií najdete ve fotogalerii...

Mgr. Johana Šišpelová Irová

Informace o pomoci poraněnému čápovi

Zřejmě všichni znáte osud "radomyšlského" čápa a snad nikomu není lhostejný. Stejně tak i nám, a proto vznikla myšlenka uspořádání veřejné sbírky na podporu "našeho" čápa. Vzhledem k podmínkám, které jsou pro takovouto sbírku povinné, jsme se rozhodli pouze zveřejnit a rozšířit způsob, jakým je možné na stravu, léky, protézu apod. pro "našeho" čápa přispět.

Pokud chcete, můžete jej  podpořit přes QR kód, který najdete na facebooku ZSŽ Makov nebo přes číslo účtu ZSŽ Makov - https://www.makov.cz/

Zásahem lidského faktoru má amputovanou nohu, čeká ho dlouhé zotavování a pokud vše dobře dopadne, vyrobí se pro něj protéza. Čáp má za sebou prvotní ošetření i následné kontroly na veterinární klinice MADA v Kralupech nad Vltavou a nyní je ve skvělé péči v Záchranné stanici živočichů Makov.

Bc. Anděla Tomášková

Bruslení nás baví

Dne 31. března jsme v rámci tělesné výchovy objednali zimní stadion ve Strakonicích. Bruslení se zúčastnili žáci 6. a 7. tříd. Děti se učily základy bruslení, některé vyzkoušely i základy hokeje s panem učitelem Ivanem Křešničkou a zábavné hry s paní učitelkou Monikou Babkovou. Dětem se moc líbilo a určitě si příští rok zopakujeme, i vzhledem k ne moc dobrým ledovým podmínkám na našich rybnících.

Mgr. Johana Šišpelová Irová

Okresní kolo volejbalového turnaje chlapců

I když naše škola žádného volejbalistu nemá, přesto se kluci z 8. a 9. statečně vydali bojovat na okresní kolo turnaje ve volejbale. Kluci ve složení Jakub Benedikt, Matyáš Hlaváček, Daniel Stieber, Šimon Holub, Šimon Demetr, Tobiáš Vojta, Daniel Beneš a Daniel Hendrych vybojovali nakonec krásné čtvrté místo. Vítězství nad ZŠ Poděbradova jim zajistilo postup ze skupiny. Pak ale v boji o třetí místo kluci prohráli. Přesto jejich výkony byly velmi vyrovnané s ostatními družstvy. Děkuji všem klukům za reprezentaci školy.

Mgr. Monika Babková

Oznámení o konání zápisu do 1. třídy
na školní rok 2023/2024

Vážení rodiče budoucích prvňáčků,

Termín zápisů do 1. třídy na školní rok 2023/2024 je stanoven
na pondělí 17. 4. 2023 a úterý 18. 4. 2023 vždy od 14:00 do 18:00 hodin.

Od pondělí 20. 3. 2023 od 14:00 hodin se můžete registrovat k zápisu do 1. třídy. Registrace probíhá přes následující odkaz, kde vyplníte kontaktní údaje a vyberete termín, který vám bude nejvíce vyhovovat:

Při zápisu bude nutné předložit občanský průkaz zákonného zástupce a rodný list dítěte. Rodiče mohou žádat o přijetí nebo o odklad povinné školní docházky.

V případě žádosti o odklad povinné školní docházky je potřeba doložit

(pedagogicko-psychologická poradna, speciálně pedagogické centrum apod.)

(pedagogicko-psychologická poradna, speciálně pedagogické centrum apod.)

Doporučující posouzení ošetřujícího obvodního lékaře nebo klinického psychologa

Doporučujeme, aby tyto doklady měl zákonný zástupce dítěte v době zápisu vyřízeny. V opačném případě bude nutné tyto dokumenty do 30 dnů po zápisu dodat.

V průběhu zápisu absolvují děti cca. 10-15 minutový rozhovor s učitelkou 1. stupně, během něhož budou zjišťovány základní dovednosti potřebné pro úspěšný nástup do 1. třídy a zkontrolovány potřebné dokumenty (občanský průkaz rodiče a rodný list dítěte). Po skončení rozhovoru bude pro děti připraveno několik zábavných stanovišť. Následně budou rodiče nasměrováni k řediteli školy, kde jim bude ihned vydáno rozhodnutí o přijetí, nebo v případě doložení potřebných dokumentů rozhodnutí o odkladu povinné školní docházky.

V případě dotazů kontaktujte ředitele školy – Jan Babka, reditel@zsradomysl.cz, tel: 724 530 562.

Ponožkový den
ve znamení podpory lidí s downovým syndromem

Jako podporu pro lidí s downovým syndromem si v úterý 21. března navlékla celá škola dvě různé ponožky. 

Cílem výzvy je šířit povědomí o lidech s Downovým syndromem. Jejich přijetí společností, šance na běžné vzdělání nebo pracovní příležitosti nejsou samozřejmostí. Právě díky informovanosti a pozitivnímu příkladu z osobní zkušenosti může každý z nás bourat předsudky a pomoct jim, aby se stali rovnocennými členy společnosti, mohli realizovat svoje sny a žít plnohodnotný život. 

Adventurous trip to London

Ve středu 1. března, jsme my, žáci druhého stupně, nastoupili do autobusu a na rozloučenou zamávali rodičům. V 18:00 jsme plní elánu a očekávání vyrazili směr Londýn s jednodenní přestávkou v Belgii. Všichni jsme tušili, že cesta bude dlouhá, ale z domova jsme byli zatím nabití energii a všichni jsme ji zvládli. Sice jsme měli batohy plné jídla od rodičů, ale když hned první zastávka na cestě byla u McDonald´s, nikdo neodolal. S plnými bříšky se nám v cestě pokračovalo mnohem lépe. Do Bruselu jsme přijeli ve čtvrtek ráno. Nejprve jsme dostali snídani, abychom doplnili energii. Byl před námi totiž první dlouhý a náročný den. Brusel je sídlem NATO a EU, proto je neoficiálně nazýván hlavním městem Evropy. K vidění toho bylo dost. Prošli jsme Bruselský královsky park a viděli jsme také královský palác, katedrálu svatého Michaela archanděla a svaté Guduly, Grande-Place, Mannekenen Pis (socha čůrajícího chlapečka), náměstí Albertina, Atomium. Hlavním cílem cesty po Bruselu byla návštěva Domu evropských dějin. S pomocí vypůjčených tabletů,jsem si mohli sami projít všechna patra a dozvědět se něco o naší Evropě. Poté nás čekala cesta do městečka Bruggy, kde na nás čekal připravený hostel. Po velmi krátkém odpočinku nás čekala další exkurze po Bruggách. To už, ale byla docela zima a mnoho z nás tam trošku promrzlo. Proto jsme se všichni těšili do teplé postele v hostelu. Po náročném dni nás ráno čekal brzký budíček, snídaně a zase další cesta autobusem. Tentokrát už ne tak dlouhá a s vidinou konečné zastávky v Londýně. Z města Bruggy jsem se vydali do francouzského městečka na trajekt, který nás přeplavil přes obrovský kanál La Manche. Po vystoupení z trajektu jsme se posunuli v čase o hodinu zpět. To jen tak někdo nedokáže. Hned první den zde byl nabitý dojmy a zážitky. Autobus nás jako první odvezl ke středověkému vodnímu hradu Leeds Castle. Tam nás čekala dlouhá prohlídka nejen exteriéru, ale i interiéru. Mohli jsme si projít i místní bludiště spolu s podzemím. Nikdo se nám neztratil a tak jsme se všichni společně mohli vydat na místo zvané " meeting point", kde na nás čekali naše nové rodiny. Plna očekávání, si každá skupinka našla svoji novou rodinu a společně jsme vyrazili k našemu novému domovu. Jediný problém, který zde nastal, byl s učiteli, ty totiž nikdo nechtěl. Bohužel, museli chudáci stát dlouhou dobu sami na chodníku s kufry, než si je někdo vyzvedl. To mi všichni už byly v teple rodinného krbu a oni zatím nevěděli, co s nimi bude. Zážitkem také bylo sedět v autě na místě, kde u nás sedí řidič a jezdi se zde vlevo. Nikdo z nás neměl problém si s novu rodinou pohovořit jejich mateřským jazykem. Přece jen jsme tam jeli i tak trochu proto, abychom se více rozmluvili anglicky. Naše rodina pocházela z Pákistánu a v Londýně žili už přes dvacet let. Měli pět dětí, tři holky a dva kluky. Maminka se živila přímo jako hostitelka a otec pracoval společně i se čtyřmi Čechy. Každý z nás vezl do rodiny nějaký dárek typický pro nás. Dárky byly různorodé od keramiky až po sladkosti nebo ručně dělané věci. Jen byla škoda, že jsme se do rodin vždy dostali až večer a úplně unavení. Nebylo tedy moc prostoru, jak s nimi trávit víc času. Každý večer jsme byli rádi, že jsme dostali teplou večeři a zalezli do postele. Musím říct, že naše nová mamka vařila výborně a vždycky jsme se všichni nacpali. Každé ráno jsme dostali snídani a baliček s jídlem na oběd. Sraz byl vždy v 8:00 zase na "meeting pointu", kde nás čekal autobus, co s námi strávil každý den. Sice každý den byl velice náročný, ale na druhou stranu nezapomenutelný. K vidění jsme měli tolik věcí, že by mi na to nestačil ani papír. Tak to vezmeme postupně a stručně. Od druhého dne jsme postupně viděli London Tower, Monument požáru v Londýně, katedrálu sv. Pavla, Windsor Castle, Greenwich park, Greenwich observatory, nultý poledník, námořní muzeum, prošli jsme se pod řekou Temží, a nad ní jsme také jeli lanovkou ve výšce 100 m. V pondělí nás čekalo loučení s náhradními rodinami. Naše maminka si s námi udělala fotku na památku a na "meeting pointu" nás na rozloučenou objala a pochválila, jak jsme byly hodní, že hodnější skupinu tam neměla. To nás velice potěšilo. A před námi byl tedy už jen závěrečný den po památkách a pak cesta zase k našim milovaným a smutným rodičům. Poslední den jsme měli to nejlepší na závěr. Loď nás přepravila po řece Temži až do královské části Londýna. Tam na nás čekala Alžbětina věž (Big Ben), Westminsterský palác, Buckinghamský palác s výměnou stráží a jeho skvosty. Bylo super vidět i místo, kde Harry Potter prochází zdí na nástupiště 9 ¾. A závěrečnou třešničkou na výletě po Londýně bylo London Eye, vyhlídkové kolo, které jezdí ve výšce 135 m. Teď už před námi byla jen několikahodinová cesta domů. Po náročném posledním dni, jsme většinu cesty všichni prospali a tak bych řekla, že to uteklo docela rychle. V úterý v 14:30 jsme dorazili do Radomyšle, kde už na nás čekali netrpěliví rodiče. Každý si našel toho svého a vyrazil k domovu. Stejně jako my jsme byli plní zážitků, tak i rodiče byli plní očekávání na naše vyprávění. I vše pěkné jednou musí skončit, takže hned druhý den nás čekala zase škola.

Fotografie z exkurze najdete v sekci fotogalerie - společné akce školy.

Aneta Matoušková, 7. třída

Recitační soutěž

Zastavit se a najít si prostor pro hlubší uchopení poezie je v dnešní rychlé době docela vzácnost. O to vzácnější je, když se do hlubin textu vrhnou mladí čtenáři a jsou ochotni zkoumat a zkoušet, jakým způsobem zle pracovat se slovem, textem, myšlenkou... 23.2.2023 proběhlo školní kolo recitační soutěže pro nižší ročníky. Zájemců o poezii a práci s textem se sešlo opravdu velké množství. Prvním krokem byl výběr vhodného materiálu pro recitaci - text musí žáka oslovit a bavit, aby dobře vnímal to, co chce předat dál zvědavým posluchačům. Žáci sahali nejvíce po textech dětských autorů Miloše Kratochvíla, Michala Černíka a Miloše Macourka. Tím pro ně začala cesta poznání a porozumění smyslu básně, práce s intonací, správným frázováním, dýcháním a výslovností. Už výběr dětí do školního kola měl určité limity a požadavky na výše zmíněné principy recitace. I přesto se ve školním kole sešla spousta šikovných recitátorů a bylo velmi těžké mezi nimi vybrat omezený počet postupující do okresního kola. Postup za I. kategorii si vyrecitovala Isabela Housková ze 2. třídy a Veronika Němcová ze 3. třídy, v II. kategorii jsou postupujícími žákyně Elena Králíková a Barbora Křivancová ze 4. ročníku. Tyto slečny se se svými texty dokázaly prosadit i v okresním kole, konaném dne 9. 3. 2023 ve strakonickém DDM. 

V I. kategorii získala Isabela Housková ocenění poroty za zajímavý výkon a Veronika Němcová se prorecitovala na krásné 3. místo. V II. kategorii byla konkurence opravdu silná, a i přesto si diplom za 3. místo odvezla Elena Králíková. Všechny holky podaly parádní výkony a patří jim veliká gratulace.

Mgr. Lada Brandová

Maškarní ve školní družině ovládl
Harry Potter a Hvězdné války

Jak se již stalo pravidlem, před začátkem postního období je vždy ve školní družině maškarní karneval.

Masek bylo požehnaně a zájemců o účast také. Slavnostním nástupem po jedné hodině začal rej masek. Děti soutěžily v několika různých kategoriích, novinkou letošního odpoledne byl fotografický koutek. Děti se mohly vyfotit se svými kamarády a vtipnými hláškami podle vlastního výběru. "To focení mě opravdu baví," prohlásil Jonáš ze druhé třídy a koutek navštívil s různými hláškami hned několikrát.

Na závěr nechybělo vyhlášení třech nejzajímavějších masek, které si mezi sebou sami účastníci vybrali. S organizací a asistencí po celé odpoledne pomáhala děvčata ze 7. třídy, za což jim patří velký dík. A za rok se budeme zase těšit, třeba s nějakými novinkami.

Další fotky najdete ve fotogalerii...

Alena Šrámková

Jak jsme hledali mladého chemika

I v letošním roce se naše škola zapojila do 11. ročníku soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika. Při hodině chemie jsme vyplnili vědomostní test a tři nejlepší postoupili do dalšího kola. Krajské kolo se konalo 12.prosince na Střední škole obchodní v Českých Budějovicích. Teoretické části se zúčastnilo 99 soutěžících ze všech okresů Jihočeského kraje. Do regionálního finále postoupilo 28 nejlepších řešitelů, mezi nimi i všichni tři žáci ze ZŠ Radomyšl, neboť se jim podařilo umístit se na vynikajícím pátém, osmém a devátém místě.

Prvního února jsme jeli do Českých Budějovic znovu, tentokrát na praktickou část, v které museli soutěžící prokázat, že svoje znalosti umějí použít i v laboratoři. Soutěžní úlohy letošního ročníku byly zaměřeny na titraci. Přestože jsme ve škole nikdy netitrovali, s byretou jsme nepracovali, ostudu jsme naší škole neudělali. Z výsledků je patrné, že všichni tři žáci se připravovali stejně svědomitě. V regionálním finále se Adéla Machová umístila na výborném 11.místě, Tobiáš Vojta na 10. místě a Ondřej Bláha na 9. místě.

Do soutěže se celkově přihlásilo 41 škol, vědomostní test v 1.kole vyplnilo 933 dětí. Mám radost, že zrovna naši žáci se probojovali mezi deset nejlepších Mladých chemiků Jihočeského kraje.

Věřila jsem, že všichni tři soutěžící svoje znalosti a dovednosti zúročí i v okresním kole chemické olympiády, ale bohužel se tak nestalo. ZŠ Radomyšl pořádá zájezd do Anglie, odkud se vrací v úterý 7. března odpoledne. A 7. března dopoledne probíhá okresní kolo chemické olympiády, letos bohužel bez účasti žáků ZŠ Radomyšl. Tak snad to vyjde v příštím školním roce.

Stejně úspěšní jsme letos byli i v matematické olympiádě v kategorii Z5. Naši školu reprezentoval žák 5.A Viktor Nový, který v okresním kole zvítězil.

Viktorovi, Adéle, Tobiášovi i Ondrovi gratuluji, děkuji za super reprezentaci radomyšlské základky a přeji spoustu dalších vítězství, ať už v matematických či chemických soutěžích.

Mgr. Milena Maroušková

8. třída v Techmánii

Po ne úplně vydařeném startu, kdy na nás odmítl počkat rychlík do Plzně, jsme trolejbusem k Techmanii nakonec dorazili. Po skupinkách se děti vydaly prozkoumávat exponáty a postupně na mě pokřikovaly: "pojďte se rychle podívat, to jsme brali ve fyzice, to je magnetismus a támhle je optika...". V jednu chvilku jsem viděla, jak mi děti visí na obřím JOJU, jindy jak jim vstávají vlasy u Van de Graafova generátoru, nebo roztáčejí ohnivé tornádo. Jekot, údiv a nadšení bylo od osmáků slyšet po celé Techmanii. Ve 3D planetáriu jsme dostali brýle a shlédli dokument o astronautech. Po upevnění a vyzkoušení poznatků ze školy a nabytí novými vědomostmi, jsme vyrazili rychlíkem zpátky do Radomyšle.

Další fotografie najdete ve fotogalerii 8. třídy.

Mgr. Monika Babková

Divadlo Fráni Šrámka

Kam v chladném počasí za kulturou a zábavou? Přeci do divadla! Ulovit divadelní zážitek se vydali žáci prvního stupně ve čtvrtek 9.2. 2023 do divadla Fráni Šrámka v Písku. Mezi zážitky se dá počítat i cesta dvěma autobusy, protože cesta je podle žáčků vždy polovina zábavy, ale kulturní duch, který na žáky zapůsobil po vstupu na balkon v divadle, který jsme jako škola měli celý pro sebe, to bylo něco úplně jiného. Na prknech, které znamenají svět poznali příběh z pera Václava Čtvrtka - Maková panenka a motýl Emanuel. Šlo o hudební, živě zpívanou pohádku s nádhernými kostýmy a celou ji zvládli zahrát čtyři herci. Mezi příběhy nás provázeli dva klauni, díky nimž se naši žáci mohli stát součástí příběhu. V průběhu příběhu jsme se stihli smát i bát, ale jak to v pohádkách bývá, vše dobře dopadlo a my jsme odcházeli s úsměvem na tváři a tušením, že tohle nebyl náš poslední zážitek s tímto divadlem.

Mgr. Tereza Perná

Mikroskopická cvičení v přírodopisu

Začátkem září bylo do školy v rámci dotačního programu Jihočeského kraje - Podpora školství zakoupeno 10 mikroskopů. Děti si v rámci laboratorních cvičení konečně mohou osvojit základní dovednosti s mikroskopem za použití hotových preparátů nebo vytvářet a fotografovat vlastní preparáty z cibule, pokožky, vlasů, obočí, různých chlebových plísní nebo plísní z jablka a jiné. Děti mikroskopování baví a jsem moc ráda za zařazení do běžné výuky.

Mgr. Johana Šišpelová Irová

Lyžařský kurz pro 7. třídu

V pondělí 9. 1. jsme s patnácti dětmi ze sedmé třídy vyrazili směr Lipno nad Vltavou na lyžařský kurz. Měli jsme obavy, protože bylo málo sněhu, nevlídno a pršelo. Jak asi dopadne náš lyžák? V 9:45 jsme dorazili na Lipno. Naobědvali se a vyrazili na lyže. Sníh byl, alespoň na základních sjezdovkách. Kvalita nebyla nejlepší, ale všechno vyvážila dobrá nálada, sranda po celou dobu pobytu a výborné jídlo na penzionu. Moc jsme si to užili a sedmáci i básničku složili. 

Mgr. Johana Šišpelová

Byl nevlídný den, každý už byl na lyžák připraven.

S Honzíkem a Johankou jsme se ubytovali,

řízky spapali, na sjezdovku se vydali.

Po příchodu bláto bylo, ale nás to nerozhodilo.

Pár držkopádů jsme hodili, dobrou náladu jsme neztratili.


Marťovi lyžování trvalo, ale nakonec se povedlo.

Naše Raduška na helmičce ouška měla, lyžování si s nimi užila.

Tomáš s Matyášem sprostý jsou, i s Honzíkem za trest dřepujou.

Bára to je sporťák, předvádí se jako dobrý auťák.

Z lanovky se Kubík skolil, po kopci se jen tak ploužil.


Naty s Nelou v pizze lyžujou a pak se koulujou.

Matěj to je velký lyžařský znalec, div živ, že si nezlomil palec.

Dan to je bourák, na sjezdovce proměněný zabiják.

A my čtyři hvězdy z kopce jedeme a při tom se drsně smějeme.

Eli, Kiki, Amča, Elča

Vánoční besídka

V úterý 20. 12. proběhla v Sokolovně Radomyšl Vánoční besídka ZŠ Radomyšl. V průběhu dopoledne si na generální zkoušce všechny třídy vyzkoušely svá vystoupení před zraky svých spolužáků, aby se co nejlépe připravili na odpolední vystoupení před rodiči, sourozenci a prarodiči. A přišlo jich opravdu hodně. Sokolovna praskala ve švech. Děkujeme všem účinkujícím a rodičům za podporu.

Více fotografií najdete ve fotogalerii Společné akce školy...

Anglické divadlo

V předvánočním období jsme dostali pozvánku na představení anglického divadelního klubu strakonického gymnázia. Vypravili jsme se se žáky celého druhého stupně a užili si krásné kulturní dopoledne. Studenti gymnázia nastudovali klasickou hru Charlese Dickense "Christmas carol". Přestože ji většina z nás znala již z filmového či animovaného zpracování, byli jsme naprosto ohromeni nejen pojetím příběhu, ale i téměř profesionálními výkony herců. Pro naše žáky to určitě nebyl jen divadelní zážitek, ale i velká motivace do dalšího studia angličtiny.

Klára Halgašová, DiS.

Předvánoční čas 8. třídy

Poslední dny výuky před Vánoci osmá třída vyrazila na bruslení na zimní stadion do Strakonic. Někteří po roce předváděli na ledě opět své skvělé piruety, jiní hráli hokej. Po hodině na ledě jsme se vydali na hrad na výstavu stromečků a betlému. Obdivovali jsme betlémy z perníku, háčkované, ale i ty co se vešly do krabičky od sirek. Zas o kousek více nadechnutí vánoční atmosférou jsme se občerstvili na náměstí a jeli zpět do školy.

Mgr. Monika Babková

Veselé vánoce a krásný nový rok 2023 přeje
školní kuchyně ZŠ Radomyšl

OK florbalového turnaje starších žáků

V úterý 6.12.2022 se ve Strakonicích uskutečnilo okresní kolo florbalové soutěže v kategorii starších žáků. Akce probíhala na dvou místech, v házenkářské hale a v Starz aréně. Turnaje se zúčastnilo 14 družstev  rozdělených do čtyř skupin. Z naší skupiny, která hrála v Starz aréně, jsme po výborných výkonech postoupili do čtvrtfinále z prvního místa. Zde jsme narazili na ZŠ Čestice a po remíze 1:1 jsme prohráli na samostatné nájezdy. Konečné 6. místo je pro nás rozhodně úspěchem a je potřeba chlapce pochválit za velmi dobré umístění. Vzorně nás reprezentovali z deváté třídy: Košta Tomáš, Ira Jakub, Beneš Daniel, Marášek Dalibor, Kaplánek Karel, Ehrlich Matouš, Vojta Tobiáš, z osmé třídy: Hlaváček Matyáš, Pošta Jan, Stieber Daniel, Demetr Šimon, Benedikt Jakub a Růžička Jakub. Všem děkuji za dobré sportovní výkony.

Ivan Křešnička

Hallo Dresden

První den v prosinci letošního roku jsme se my, žáci druhého stupně, vydali na jednodenní výlet směr Drážďany. Ráno v 6:00 se před školou sešlo 73 žáků. Už to vypadalo, že nás bude místo očekávaného výletu čekat běžná výuka. Autobus totiž nedorazil ve smluvenou dobu a všichni jsme doufali, že na nás nezapomněl. Spadl nám kámen ze srdce, když nakonec přijel a mohli jsme do něj nastoupit. Konečně jsme vyrazili směr Drážďany s malou zastávkou v Praze, kde jsme nabrali naši paní průvodkyni. V Německu jsme se jako první vydali do zámku Moritzburg po stopách pohádky Tři oříšky pro Popelku, která se zde natáčela. Mohli jsme si vyzkoušet, zda nám padne střevíček, který tu Popelka při útěku ztratila. Asi žádné nepadl, jelikož do centra Drážďan jsme vyrazili stále ve stejném počtu. V centru nás čekala prohlídka města. K vidění bylo mnoho zajímavostí. Na Divadelním náměstí jsme viděli Semperovu operu, Hofkirche s drážďanským zámkem, světoznámou galerii Zwinger a také pomník s bronzovou jezdeckou sochou krále Jana I. a dále Procesí princů neboli Knížecí průvod. Také jsme měli možnost shlédnout kostel Frauenkirche, který byl za druhé světové války rozbombardovaný a po znovusjednocení Německa byl opět zrekonstruovaný, což trvalo 12 let a stálo 180 milionů EUR. Pak následoval rozchod v nákupním centru a nákupy v legendárním Primarku. Na závěr nás čekal přesun na nejstarší drážďanské vánoční trhy Dresden Striezelmarkt, což byla taková "třešnička na dortu" celého výletu. Vše svítilo a navazovalo krásnou vánoční atmosféru. Ze stánků se šířila vůně svařáku a punče, pro nás samozřejmě jen nealko, a všude bylo vidět, že Vánoce jsou za rohem. I když se nikomu moc nechtělo, tak před námi byla dlouhá cesta domů. Kolem 19:00 jsme nastoupili do autobusu a s lítostí Drážďany opustili. Cesta byla docela dlouhá a někteří z nás ji prospali. Po příjezdu domů jsme viděli, jak nás rodiče netrpělivě vyhlíží. Každý jsem si našel toho svého a vydal se domů. Druhý den nás totiž čekala zase už jen škola... 

Více fotografií najdete ve fotogalerii Společné akce školy.

Aneta Matoušková, 7. třída

Radopeklo na základní škole

V pondělí 5. 12. pořádala 9. třída spolu se svojí třídní učitelkou čertí akci. Pro děti bylo v tělocvičně vybudováno Radopeklo o 6 stanovištích (čertí stolní hry, hod polínkem na čertí cíl, čertí lezení se skokem do čertího pytle, stardance s čertem nebo andělem, hod na čertí koš nebo obruč a v neposlední řadě bar u pekelné brány, kde se podávaly zvlášť vybrané lahůdky s pepřem, mátou, paprikou a bylinkami. Každý uvedený hříšník z knihy hříchů musel splnit dané stanoviště, jinak si ho Radopeklo nechalo. Hlavní smysl Radopekla bylo, že i ten největší hříšník může najít záchranu v podobě svého kamaráda bez hříchů, který se mohl rozhodnout a pomoci hříšníkovi plnit daná stanoviště. Navštívila nás i MŠ a samotní čerti byli překvapeni, jak moc byly děti statečné a šikovné.

Mgr. Johana Šišpelová Irová

Oznámení o výsledcích voleb zástupce zákonných zástupců ve školské radě

Vánoční besídka ZŠ Radomyšl

Vystoupení školního pěveckého sboru

Okresní kolo florbalového turnaje
dívek 8. a 9. ročníků

Z florbalového turnaje dívek 8. a 9. tříd ve Strakonicích si holky přivezly krásné druhé místo. Z nelehké skupiny holky postoupily do semifinále z druhého místa po dvou výhrách a jedné remíze se ZŠ Čelakovského. V semifinále holky porazily ZŠ Povážská. Ve finále jsme opět narazily na ZŠ Čelakovského, která se zaměřila na naši nejúspěšnější střelkyni a nedaly nám šanci na střelbu. Ve finále jsme podlehly a  vybojovaly i tak úspěšné druhé místo v okresním kole.

Mgr. Monika Babková

Školní noviny

Okresní kolo florbalového turnaje
dívek 6. a 7. třídy

Dne 23. listopadu se ZŠ Radomyšl zúčastnila okresního kola ve florbale v kategorii mladší dívky. Turnaj se konal v tělocvičně ZŠ Povážská. Mezi osmi přihlášenými školami jsme obsadili páté místo. Školu reprezentovaly tyto dívky: Amálie Machová, Bára Mrázová, Natálie Červenková, Eliška Hendrychová, Ella Hlaváčková, Nikola Machová, Eliška Mandlová, Adéla Hřebejková, Adéla Brejchová a Karolína Vachulková. První utkání jsme sehráli se ZŠ Blatná. Po vyrovnaných výkonech hráček obou týmů zůstalo skóre v základní hrací době 0:0. Vyrovnané síly obou týmů se projevily i v průběhu turnaje. Pro rovnost bodů i skóre a vzájemnou remízu jsme museli po skončení zápasů ve skupině s Blatnou do prodloužení. V náš prospěch rozhodly až nájezdy, které proměnila Bára Mrázová a Ella Hlaváčková. Eliška Hendrychová si v bráně udržela nulu. Ve druhém zápase jsme se postavili Základní škole Poděbradova. Po prvním inkasovaném gólu vytvořily holky na Poděbradku velký tlak, jejich mrštnou brankářku se nám však nedařilo prostřelit až do poslední minuty, kdy vyrovnala Amálka Machová. Dále nás čekal nejtěžší zápas s budoucím vítězem turnaje. Základní škole Čelakovská jsme podlehli 0:2. Poslední zápas o páté místo jsme sehráli se Základní školou Dukelská. Opět jsme inkasovali jako první. Pro velkou radost ze zápasu s Poděbradkou holky opět ukázaly svůj smysl pro drama a Amálka si svou trefu pošetřila znovu až na poslední minutu. Do nájezdů jsme šli již s jistým klidem. Svůj nájezd si po zásluze dala a proměnila nejvytěžovanější hráčka Bára Mrázová. Po tom, co se za Eliščina záda dostal pouze jeden míček, dostala Eliška Mandlová šanci zápas rozhodnout a tu také využila. Po její trefě se tým radoval z pátého místa.

František Křešnička

Okresní kolo florbalového turnaje
chlapců 6. a 7. třídy

Dne 22. 11. 2022 se uskutečnilo okresní kolo mladších žáků ve florbale ve Strakonicích. Akce probíhala na dvou místech, v házenkářské hale a ve Starz aréně. Turnaje se zúčastnilo 14 družstev rozdělených do čtyř skupin. Ze skupiny jsme postoupili do čtvrtfinále z druhého místa. Ve čtvrtfinále jsme narazili na ZŠ F.L.Č. Strakonice a prohráli 0:3. Poté jsme sehráli 2 zápasy o umístění 5.-8. a bohužel jsme oba dva zápasy prohráli (0:3 a 1:3). Nakonec jsme tedy skončili na 8. místě. Naši školu reprezentovali ze sedmé třídy: Čemus Tomáš, Hraše Martin, Kloud Matyáš a Puška Miroslav. Z šesté třídy reprezentovali: Bašta Tomáš, Bosniak Vasyl, Hřebíček Tadeáš, Maroušek Michal, Mlíčko František, Mrázek Jan a jeden odvážný páťák Demetr Adam.

Ivan Křešnička

Aktualizace kandidátů do voleb zástupce rodičů
ve školské radě

Logická olympiáda

Logická olympiáda je soutěž pořádaná Mensou České republiky založená na logických úlohách, jejichž řešení vyžaduje samostatný a kreativní přístup. Nerozhodují zde naučené znalosti, ale schopnost samostatného uvažování a pohotového rozhodování.

Soutěž probíhala online v několika kategoriích:

V Kategorii A1 (1. ročník ZŠ) se do soutěže zapojilo 3426 řešitelů, z toho v našem kraji 122. Nejlépe se umístil Flandera Vojtěch a Sojka Jakub z 1.B shodně na 6.-11. místě v kraji.

V Kategorii A2 (2. ročník ZŠ) se do soutěže zapojilo 4293 řešitelů, z toho v našem kraji 154. Ze 2. třídy se do soutěže zapojilo pět dětí a na 39.-44. místě se umístila Kubišová Kristýna a Popelář Hynek.

Celkem se v Kategorii A (3.-5. ročník ZŠ) do soutěže zapojilo 17701 řešitelů, z toho v našem kraji 846.Ze ZŠ Radomyšl se do krajského kola pokusilo probojovat 12 dětí, ale podařilo se to pouze žákovi z 5.A. Viktor Nový se umístil celkově na 443.-482. místě v republice a na 25. místě v Jihočeském kraji a stal se krajským semifinalistou.

V Kategorii B (druhý stupeň ZŠ a odpovídající ročníky víceletých SŠ) se do soutěže zapojilo 26368 řešitelů, z toho v našem kraji 1450. Z druhého stupně se zúčastnilo 40 žáků a nejlépe si vedly Mandlová Veronika (8. třída), Koptová Andrea (9. třída) a Křivancová Ema (6. třída).

4. listopadu proběhlo v Českých Budějovicích krajské kolo Logické olympiády, kde se žák z 5. třídy Viktor Nový umístil na vynikajícím 7. místě z 35 soutěžících, čímž výborně reprezentoval naši základní školu.

Všem žákům, kteří se zúčastnili této náročné soutěže, děkuji za snahu, aktivní přístup k matematickým soutěžím a reprezentaci školy a nejlepším řešitelům gratuluji k dosaženým výsledkům.

Mgr. Milena Maroušková

Wocabee

Žáci 4. - 9. ročníku se v říjnu a listopadu zúčastnili celorepublikového slovíčkového šampionátu v angličtině, který se konal ve virtuálním prostředí internetové aplikace Wocabee. Wocabee pomáhá dětem hravou formou zvládat slovní zásobu, nejen ji umět přeložit, ale také správně napsat a vyslovit. Naši žáci každé odpoledne sedli k počítačům a sbírali body za zvládnutá slovíčka. A úspěch se dostavil. 8. třída vyhrála okresní kolo a 5. třída se umístila hned za nimi, na místě druhém. Po postupu do krajského kola statečně bojovali osmáci, a to opět s úspěchem. Za velkou snahu jim náleží 5. místo. Přestože z úspěchu se radovali, brzy pochopili, že tou hlavní výhrou je výborná znalost slovíček.

Klára Halgašová, DiS.

Volby zástupce rodičů do školské rady

Čestický brambor, aneb Bylo nebylo

Letos se konal 28. ročník výtvarné a literární soutěže pro děti - Čestický brambor. Soutěžní téma Bylo, nebylo... oslovilo i žáky naší školy. Druháci se zamysleli nad fakty a událostmi, které "byly", a tudíž je možné se o nich z různých zdrojů dozvědět, zatímco to, co "nebylo", zůstává neodhaleno. Svou kreativitu vložili do rozměrné koláže, se kterou obsadili v I. kategorii výtvarných skupinových prací 1. místo. Aneta Matoušková ze 7. ročníku se po loňském prvenství letos umístila na krásném 2. místě ve III. kategorii prozaických literárních prací. Vítězům patří veliká gratulace a dík, že tak skvěle reprezentovali naši školu.

Mgr. Lada Brandová

Gratulujeme k velkému úspěchu

Gratulujeme naší žákyni Lucii Poklopové, která na Přeboru ČR v Mladé Boleslavi ve váze do 48 kg obsadila 2.místo, kde po čtyřech vítězných zápasech podlehla až ve finále, které skončilo po šesti minutách nerozhodně a po poradě rozhodčích byl přidělen pomocný bod a tudíž i vítězství soupeřce. 

Strašidelné úterý ve škole

Duchové, postavičky z hororů a spousty upírů, čarodějnic a zombíků, tak to je jen část příšerek, které dorazily poslední předprázdninový den na oslavu Halloweenu do základky v Radomyšli.

Zapojila se celá škola, vyzdobené byly chodby i třídy, v některých visely umělé pavučiny a na stolech trůnily lebky a kostlivecké ruce. Došlo i na hodnocení nejpovedenějších převleků. Fotky můžete vidět ve školní galerii. Do duchařského dne se zapojila i kuchyně a její pracanti připravili halloweenské menu, Uznejte, tady je: Čarodějův lektvar s pulci, krvavé kuřecí hnáty s upířími bramborami a pavoučí muffiny se na standardním jídelníčku běžně nenajdou. Děti se na tento oběd těšily už týden dopředu. Takže by se mohlo zdát, že to byl školní den jen pro otrlé, ale vlastně naprosto všichni věděli, že je to jen hra...i když trošku strašidelná.

Alena Šrámková 

I ve škole se nám zatmělo před očima

Oslava 50. výročí školy

V rámci příprav oslavy k 50. výročí naší školy, prosíme o poskytnutí fotografií (oskenovaných nebo k oskenování) z doby výstavby školy a jejího slavnostního otevření v roce 1973.

Fotografie posílejte na email: andela.tomaskova@post.cz nebo kontaktujte p. Tomáškovou k osobnímu předání na tel.: 737 147 841

Předem mnohokrát děkujeme.

My v tom jihočechy nenecháme

Oznámení o vyhlášení ředitelského volna

dne 18. 11. 2022

Historicky první vydání školních novin

Adaptační dny v 8. třídě

I letos se naše třída rozhodla zpříjemnit si začátek školního roku adaptačním kurzem. V září nám přibyla nová žákyně a bylo třeba jí ukázat, jaká jsme super akční parta a vtáhnout ji do děje třídy. Zároveň jsme všichni věděli, že je to malé rozloučení s naším ukrajinským spolužákem "Míšou". Hráli jsme hodně her, ve kterých jsme se o sobě dozvěděli zase o kousek víc, získali k sobě větší důvěru. Po večeři, ke které jsme si sami usmažili řízky a upekli brambory, proběhlo i lehké zlobení po škole. Adaptační kurz jsme všichni zhodnotili jako zdařilý a věříme, že se nám bude spolupracovat zase o kousek lépe.

Další fotografii najdete ve fotogalerii 8. třídy...

Mgr. Monika Babková

Sportovní den na SOŠ v Blatné

Aby žáci zjistili, jaké jsou možnosti pro výběr střední školy, vyjeli jsme ve čtvrtek na den otevřených dveří v SOŠ v Blatné. Po celé škole bylo pro žáky připraveno mnoho aktivit - např. ping pong, kulečník, softbal, basketbal, retro hry a virtuální realita. Dopoledne proběhl i malý turnaj ve florbale, kterého se účastnili kluci z osmé i deváté třídy. Někteří z nás pokořili horolezeckou stěnu. Zkrátka vydařený den, který snad pomůže našim žákům při výběru střední školy. 

Více fotografií najdete ve fotogalerii - společné akce školy

Mgr. Monika Babková

Atletická soutěž v BLatné

Dne 29. 9. 2022 se konal 15. ročník podzimní atletiky v Blatné a naše sestavená družstva mladší žáci, mladší žákyně, starší žáci a starší žákyně opět bodovala. Získali jsme celkem 18 ocenění v těchto disciplínách:

Mladší žáci:

  • Běh na 1000m Matyáš Kloud 3:38 min- 1. místo
  • Skok daleký Matyáš Kloud 370 cm- 3. místo
  • Skok vysoký Jan Kloud 120 cm- 3. místo

Mladší žákyně:

  • Běh na 60m Eliška Mandlová 9,15 s- 3. místo
  • Běh na 600m Barbora Mrázová 2:03 min- 1. místo
  • Skok vysoký Barbora Mrázová 130 cm- 1. místo
  • Skok daleký Amálie Machová 325 cm- 1. místo
  • Štafeta 4x 60m Amálie Machová, Barbora Mrázová, Nikola Machová, Ella Hlaváčková- 3. místo

Starší žáci:

  • Skok vysoký Karel Kaplánek 140 cm- 3. místo
  • Vrh koulí Tomáš Košta 10,88 m- 2. místo
  • Vrh koulí Daniel Beneš 10,40 m- 3. místo

Starší žákyně:

  • Běh na 60m Veronika Mandlová 8,88 s- 2. místo
  • Běh na 800m Lucie Poklopová 3:03 min- 3. místo
  • Skok vysoký Adéla Machová 150 cm- 1. místo
  • Skok vysoký Kateřina Kozáková 130 cm- 2. místo
  • Skok daleký Kateřina Kozáková 416 cm- 1. místo
  • Skok daleký Adéla Machová 391 cm- 3. místo
  • Štafeta 4x60m Lucie Poklopová, Adéla Machová, Klára Kaplánková, Veronika Mandlová 36,29s- 2. místo

Další fotografie najdete ve fotogalerii - společné akce školy...

Mgr. Johana Šišpelová Irová

Bobřík informatiky

Žáci ZŠ Radomyšl se chystají na plnění úkolů v soutěži Bobřík informatiky. BOBŘÍK INFORMATIKY je předmětová soutěž, podporovaná Ministerstvem školství. Všem účastníkům držíme palce a přejeme mnoho úspěchů...

Soutěž je cílena na běžného bystrého žáka se zájmem o svět technologií. Klade si za cíl seznamovat žáky a jejich učitele s tím, co to jsou informatické otázky a problémy, a že informatika není totéž co ovládání počítače. Soutěží se v pěti věkových kategoriích od 4. ročníku ZŠ po maturitu. Soutěžící odpovídají na otázky z oblasti informatického myšlení, algoritmizace, porozumění informacím, řešení problémů a digitální gramotnosti. Soutěžící vyplňují online test, v němž vybírají z několika odpovědí nebo přemísťují objekty na obrazovce. Soutěžení probíhá na počítačích, v počítačové učebně školy.

Stezka odvahy v Radomyšli

Na páteční stezce odvahy na téma pohádek Boženy Němcové se podíleli také vyučující ze ZŠ Radomyšl. Doufám, že jste si stezku užili a všem zúčastněným děkuji za účast.

Začátek školního roku 2022/2023

Nový školní rok 2022/2023 je již v plném proudu. Přejeme všem žákům naší školy mnoho úspěchů nejen ve škole, ale i v dalších mimoškolních aktivitách.

Oznámení o navýšení ceny stravování ve ŠJ

Vážení rodiče a strávníci školní jídelny. Vzhledem k narůstajícím cenám potravin a energií jsme i my nuceni navýšit ceny stravování ve školní jídelně. Ceny najdete v přiloženém souboru.

Informace o navýšení poplatků za ŠD

Od 1. září 2022 dochází ke zvýšení poplatku za školní družinu na 100,- Kč/měsíc. Platby budou strhávány ve dvou částech:

1) období září - prosinec: 400,- Kč (bude strženo ze ŠOP nejpozději do 15. 9. 2022)

2) období leden - červen: 600,- Kč (bude strženo ze ŠOP nejpozději do 15. 1. 2023)

Rozvrh tříd na školní rok 2022/2023

Vážení rodiče, na níže uvedeném odkazu jsou k dispozici rozvrhy hodin pro jednotlivé třídy na školní rok 2022/2023.

Co bude potřebovat prvňáček 

Vážení rodiče, v příloze jsou uvedeny základní potřeby, které bude vaše dítě potřebovat na začátek školního roku 2022/2023. Ostatní informace a případné další pomůcky se dozvíte od třídní učitelky na úvodní schůzce ve čtvrtek 1. 9. 2022 cca. v 9:00 hodin.

Informace k provozu o hlavních prázdninách

Jazykové zkoušky ELEC

V příštím školním roce mají naši žáci a žákyně možnost zúčastnit se nadstandardní jazykové výuky angličtiny. Jedná se o jazykové kurzy, které jsou koncipované jako příprava na zkoušku Cambridge English. Kurzy budou probíhat přímo v naší škole, zkoušky se konají v červnu v Písku a jsou placeny zvlášť. Účast u zkoušky není povinná. Kurzy budou probíhat pouze v případě dostatečného počtu přihlášených žáků.

Kurzy i zkoušky jsou organizovány Evropským centrem jazykových zkoušek, zkouškovým centrem s centrálou v Českých Budějovicích (www.elec.eu), s nímž naše škola navázala partnerskou spolupráci.

Více informací o cambridgeském systému studia je vysvětlen na www.lepsianglictina.cz

Rozdělení žáků do 1. tříd - 2022/2023

Vážení rodiče, na níže uvedeném odkazu naleznete rozdělení prvňáčků na školní rok 2022/2023.
Vzhledem k problematice GDPR není možné zveřejňovat kompletní seznam se jménem a příjmením.
Pokud nemáte unikátní kód z žádosti o přijetí poznamenaný, kontaktujte ředitele školy na emailu reditel@zsradomysl.cz